open-navfaktor-logo
search
Skup visokog rizika
Skupština RMU Banovići pod policijskim osiguranjem, novinari jedva ušli
Članovima Nadzornog odbora koji predstavljaju državni kapital mandat je istekao 30. septembra, tako da je rudnik faktički bez nadzora dok Skupština ne donese određene odluke
21.10.2019. u 12:29
get url
text

Na osnovu zahtjeva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas se održava vanredna sjednica Skupštine Rudnika mrkog uglja Banovići.  Policija je raspoređena oko Radničkog doma u Banovićima, a u zgradu u kojoj se održava sjednica Skupštine, novinarima koji su okupljeni ispred zgrade, nije bio dozvoljen ulazak. Tek naknadno su pušteni unutra.

Nezvanično, sjednica je počela u 12 sati, kada je i zakazano, a snimateljskim ekipama nije bilo dozvoljeno da uđu u salu i snime inserte, da bi ih kasnije pustili nakratko unutra. U sali su u tom momentu bili samo dvoje predstavnika državnog kapitala. 

Na današnjoj sjednici trebalo bi biti potvrđeno imenovanje dva vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora Rudnika te formirana radna tijela Skupštine.

Iako su iz Rudnika najavljivali da će veći broj ljudi pratiti skupštinu, pa ček i da će pojaviti više od 1.000 malih dioničara to se nije desilo. U zgradi je, između ostalih, Zijad Lačić, predsjednik Skupštine Sindikata RMU Banovići.

Vlada FBiH na sjednici 12. septembra razriješila je kadrove Mirsada Kukića, Emina Haračića i Rasima Kovačevića s pozicije članova Nadzornog odbora RMU Banovići, a na njihovo mjesto kao vršioce dužnosti imenovala Begu Birparića i Edina Kurtića. Nadzoni odbor ima tri člana, a od toga su dvojica predstavnici državnog kapitala, što znači da bi RMU Banovići trebao biti vraćen pod kontrolu države. Do sada je njime suveremo vladao Mirsad Kukić, sadašnji predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA).

 Članovima Nadzornog odbora koji predstavljaju državni kapital mandat je istekao 30. septembra, tako da je rudnik faktički bez nadzora dok Skupština ne donese određene odluke.  

  Država ima 69,7 posto udjela u ovom preduzeću dok ostatak od 30,3 posto pripada malim dioničarima.    

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.