open-navfaktor-logo
search
Provokacija
Sloveniju razbjesnila karta "Velike Mađarske" na Twitteru Orbanove vlade
Slovenija osuđuje objavu karte koja ne pridonosi jačanju evropskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima
07.06.2019. u 19:32
get url
text
Slovenija

Slovenija je danas kao provokaciju osudila historijsku kartu Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon I. svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Kartu je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

-Slovenija osuđuje objavu karte koja ne pridonosi jačanju evropskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Evropska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana historijska opterećenja i mržnja među narodima i državama - objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije reagirao je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, stoji u priopćenju njegova ureda.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Slovenije Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni evropsko ni miroljubivo".

Objaviti takvu kartu je kao da je neko Sloveniju ubo nožem u samo srce te da bi na takve provokacije trebala odlučnije reagirati i slovenska desnica, čega se je do sada ustezala.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.