open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije Općine
Smajić: Čovjek koji je bio spreman platiti 1,3 miliona KM za zemljište Feroelektra u Neumu razmišlja da odustane
Polovinom jula na Općinskom sudu u Čapljini prodato je odmaralište Ferolelektra u Neumu za nešto više od šest miliona KM.
10.09.2021. u 21:49
get url
text

VEZANI TEKST - Prodato odmaralište Feroelektra u Neumu za 6,2 miliona KM, novac ide radnicima

Novac od prodaje apartmana, garaža i zemljišta trebao bi ići radnicima Feroelektra kako bi se namirila potraživanja radnika na ime pravosnažnih presuda nastalih zbog neisplaćenih plaća. U Feroelektru nemaju preciznih informacija da li je kupovina nekretnina i obavljena jer su prilikom licitacije uplaćivani tek polozi.

- Rok za uplatu je istekao. Nemamo još informacija koliko je tačno kupljeno nekretnina, zato što su uposlenici Općinskog suda u Čapljini do prije nekoliko dana bili na kolektivnom odmoru - kaže za Faktor Senad Smajić, direktor Feroelektra.

Prije, ali i nakon prodaje odmarališta, iz Općine Neum su osporavali postupak koji se vodio na Sudu u Čapljini. Tada je rečeno da "Općina neće dozvoliti ni upise u posjed navedenih 'kupaca' u Službi za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina niti će dozvoliti njihovo cijepanje".

VEZANI TEKST - Zbog prodaje odmarališta Feroelektra: Načelnik Neuma prijeti tužbama, najavio isključenje struje i vode

- Bojim se da je načelnik Neuma tim prijetnjama utjecao da nekoliko ljudi odustane od kupovine. Nedavno me je kontaktirao čovjek koji je za zemljište ponudio 1,3 miliona KM i sada je u dilemi, obaviti kupovinu ili odustati.

S razlogom se pita šta će ako mu općinske službe Neuma budu opstruirale proces prijenosa vlasništva. Kazao mi je da više voli da mu propadne 10.000 KM, koliko je iznosio polog, nego da nailazi na prepreke. Uložiti 1,3 miliona KM predstavlja veliku investiciju - ističe Smajić. 

Naš sagovornik naglašava da tu vrstu problema ne mogu imati vlasnici apartmana. 

- Šta će ko raditi u apartmanima, mijenjati njihov raspored, na to Općina Neum ne može utjecati. Možda ako će nešto raditi na balkonu - podvlači Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.