open-navfaktor-logo
search
Sol cinema
Smješteno u starinskom karavanu i može primiti osam osoba: Ovo je najmanje kino na svijetu
"Sol cinema" je najmanje kino na svijetu.
22.11.2021. u 21:17
get url
text

Mobilno kino smješteno je u starinskom modelu karavana iz 60-tih godina prošlog stoljeća koji se u potpunosti napaja solarnom energijom.

Od 2010. godine putuje Velikom Britanijom i prikazuje kratke ekološke filmove koje zajedno može pogledati samo osam osoba.

Publika se dočekuje na crvenom tepihu, uz osoblje obučeno u vintage garderobu karakterističnu za starinska kina. Kokice se podrazumijevaju.

Filmovi se prikazuju na malom LED projektoru sa litijum-jonskim baterijama koje se napajaju uz pomoć solarnih panela koji su okačeni na spoljnoj strani prikolice.

Pošto baterije mogu skladištiti energiju, kino radi dan i noć i stalno posjećuje događaje, festivale i druge zabave.

Za izgradnju ovakvog minijaturnog kina zaslužan je filmski reditelj Paul O'Connor koji je tražio jedinstveni način prikazivanja kratkih filmova na festivalima.

Kako im nisu potrebni nikakvi kablovi, nego samo Sunce, filmove su prikazivali u šumama, fabrikama, na groblju, njivama, ulicama, zoološkom vrtu…

U izgradnji ovog kina uglavnom su korišteni reciklirani materijali. Tepihe su dobili od kompanije koja se bavi iznajmljivanjem šatora za vjenčanja, a crvene zavjese od kolekcionara antikviteta.

Kućište LED projektora smješteno je u lampu koja je bila dio dekora u pozorištu dvadesetih godina prošlog stoljeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.