open-navfaktor-logo
search
Kriminal u UIO
Špiriću sutra presuda za primanje mita: S kolegom carinikom od prikrivenog istražitelja uzeo 1.600 eura
Sud Bosne i Hercegovine izreći će sutra presudu Milanu Špiriću, optuženom za primanje dara ili drugoih oblika koristi, a koji je uhapšen u akciji "Brend" koju je SIPA provela početkom prošle godine na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac i Orašje.
12.10.2020. u 12:32
get url
text

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Špirić, kao vođa smjene u Carinskom referatu na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška i Hamdija Nizandžić, kao saradnik - carinik, od prikrivenog istražitelja "Dušana" zahtjevali su i primili dar od 1.600 eura.

Nakon toga su propustili provesti odgovarajući carinski postupak prema robi koja se uvozi kako je to propisano zakonom.

Na taj način su, navodi se u optužnici, propustili izvršiti procjenu da roba koja se uvozi ima komercijalni karakter i da kao takva može biti carinjena samo u redovnom carinskom postupku.

Optuženi Hamdija Nizandžić ranije je sa Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivnje, na osnovu kojeg mu je izrečena kazna od godinu zatvora, kao i sporedna novčana kazna od 6.000 KM.

Od njega je također oduzeto i 1.600 eura, koje su pribavili krivičnim djelom.

Podsjetimo, u okviru akcije kodnog naziva "Brend" SIPA je prošle godine uhapsila 11 osoba, carinskih radnika na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac i Orašje, a zbog sumnje da su počinili krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi.

Kako je tada saopćeno iz SIPA-e i Tužilaštva, oni se terete da su kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, tražili i uzimali novac od osoba koje uvoze robe iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za što su im osumnjičeni osiguravali nesmetan uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.