open-navfaktor-logo
search
Presuda
Srbija: Zoran Marjanović osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo supruge
Viši sud u Beogradu izrekao je prvostepenu presudu Zoranu Marjanoviću te ga osudio na 40 godina zatvora za teško ubistvo supruge Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine u Borči. 
22.07.2022. u 12:30
get url
text

Na prvostepenu presudu i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu koji će donijeti pravosnažnu presudu, piše RTS. U završnoj riječi postupajući tužilac Nikola Uskoković je od suda zatražio da Marjanovića osudi na maksimalnu kaznu za krivično djelo teško ubistvo od 40 godina, kao i da mu odredi pritvor zbog uznemiravanja javnosti.

Tužilaštvo je ocijenilo da je tokom postupka dokazano da je Marjanović svoju ženu sa umišljajem ubio, i to na svirep i podmukao način. Sa druge strane, četiri advokata odbrane su u svojim završnim riječima osporavali navode tužilaštva i za svog branjenika tražili oslobađajuću presudu.

Tvrdio da se Jelena nije vratila sa trčanja

Nestanak pjevačice Jelene Marjanović prijavljen je u večernjim satima, 2. aprila, kako je policiji rekao njen suprug, jer se nije vratila sa trčanja na nasipu u Borči. Sutradan je na nasipu pronađeno njeno tijelo, a prve informacije su ukazivale na to da je ubijena.

U septembru 2017. Marjanović je uhapšen zbog sumnje da je ubio suprugu. I prije toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno je iznio svoju odbranu negirajući da je ubio Jelenu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva.

Branio se sa slobode

Tužilaštvo ga je teretilo da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči, dok je u neposrednoj blizini mjesta zločina bila i njihova maloljetna kćerka, koja je tog popodneva sa njima došla na nasip Crvenka.

Marjanoviću je sud vratio puno starateljstvo nad djetetom, koje mu je oduzeto poslije smrti supruge. On se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 mjeseci.

Prije hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.