navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzička scena

Šta će biti sa bh. estradom kada se penzionišu Dino Merlin, Halid Bešlić, Hanka Paldum...

To će se desiti uskoro, a najkasnije do 2025. godine. Mislim da će se tada zvati zombijada - svemirska estrada i pjevači će više ličit na marsovce nego na ljude, kaže za Faktor Nazif Gljiva

Objavljeno: 28.08.2019. u 07:44
get url
text

Već godinama glavnu riječ na muzičkoj sceni u našoj zemlji vode pjevači i grupe koji su se afirmirali još u vrijeme bivše Jugoslavije.

U ovom trenutku teško je na bh. estradi naći nasljednike zvijezda kao što su Dino Merlin, Halid Bešlić, Željko Bebebk, Hari Varešanović, Mladen Vojičić Tifa, Šerif Konjević, Hanka Paldum, Enes Begović, Halid Muslimović...

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni zvijezde kao što su Goran Bregović, Zdravko Čolić, Haris Džinović, koji od devedesetih godina žive i rade u Beogradu. Sve su to velika muzička imena ponikla i rasla u BiH, kojima se, nažalost, ni u ovom trenutku, a ni u skoroj budućnosti ne naziru muzički nasljednici. Jedan od razloga je vjerovatno što u našoj zemlji gotovo da nema izdavačkih kuća, tako da je naša muzička scena pod velikim utjecajem istočnih i zapadnih susjeda.

Neosporno je da je Bosna i Hercegovina bila i ostala riznica muzičkih talenata, ali, nažalost, mi nemamo sistem da bi afirmirali i napravili jednu muzičku zvijezdu. Zbog toga su pobjednici "Zvezda Granda", ali i drugih muzičkih takmičenja redovno iz BiH. Naša estrada definitivno je zrela za remont, ali ko će naslijediti pobrojane zvijezde velika je nepoznanica i briga struke. Šta će biti sa estradom kada se odluče penzionisati Dino Merlin, Halid Bešlić, Hari Varešanović, Hanka Paldum...

U posljednjih dvadesetak godina na prste jedne ruke mogu se nabrojati uspješne grupe i pjevači. Naravno, ne smijemo zaboraviti da je u tom periodu stasala "Dubioza kolektiv" koja je osnovana 2003. godine, i koja posljednjih godina puni dvorane ne samo u Evropi nego širom svijeta. Brano Jakubović, Vedran Mujagić i ostali članovi popularne grupe redovni su učesnici brojnih priznatih svjetskih festivala i veliki su ambasadori naše zemlje.

Iako im pojedinci osporavaju veliki regionalni uspjeh, potrebno je izdvojiti i Jasmina Fazlića (Jala Brat) i Amara Hodžića (Buba Corelli), trenutno najpopularniji reperski dvojac.
Posljednjih godina oni prave samo hitove, a njihovi spotovi imaju milionske preglede na YouTubeu. Teško je nabrojati zvijezde iz regiona sa kojima su sarađivali, a njihove pjesme polako ali sigurno osvajaju i evropsku publiku.

Nazif Gljiva u bogatoj karijeri ima desetine hitova narodne muzike kao što su "Neću neću dijamante", "Poljem se širi miris ljiljana", "Sarajevo grade moj", "Beograđanka"... Gljiva je mišljenja da je bh. estrada pred ponorom i samo je potreban još jedan pogrešan korak.

- To se uskoro više neće zvati estrada, zvat će se zombijada. Imamo sve više pjevača koji izigravaju zombije. To će se desiti uskoro, a najkasnije do 2025. godine. Mislim da će se tada zvati zombijada - svemirska estrada i pjevači će više ličit na marsovce nego na ljude – kaže za Faktor Nazif Gljiva koji će sutra napuniti 70 godina.