open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Šta je s novcem za Opće izbore: Vrijeme curi, Bevanda ne šalje budžet, Tegeltija drži u ladici prijedlog CIK-a
Klub degelata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražio je danas hitnu sjednicu Doma naroda na čijem bi dnevnom redu bilo samo pitanje osiguranja novca za finansiranje Općih izbora, zakazanih za 2. oktobar.
16.05.2022. u 18:20
get url
text

Predloženo je da na hitnoj sjednici bude usvojen i zaključak kojim se Vijeću minstara Bosne i Hercegovine nalaže da u roku od 24 sata odobri raspodjelu 12,5 miliona KM za Centralnu izboru komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine za finasniranje Općih izbora 2022.

I iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas su istakli da očekuju da će Vijeće ministara BiH doznačiti sredstava potrebna za organizaciju izbora na vrijeme, upozorivši da niko nema prava građanima BiH uskratiti ostvarenje njihovog demokratskog prava - da glasaju na izborima.

VEZANI TEKST - Klub Bošnjaka zatražio hitnu sjednicu Doma naroda zbog finansiranja Općih izbora

Vremena je sve manje jer rok do kojeg novac, prema odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, mora biti osiguran istječe za tri dana.

Zasad zvanično nisu zakazane ni hitna sjednica Doma naroda, a ni sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Budžet institucija Bosne i Hercegovine, iz kojeg se i osiguravaju novci za izbore, nije usvojen. Iluzorno je očekivati da će i biti u propisanom roku jer je procedura takva da mora proći Vijeće ministara, Predsjedništvo Bosne i Hercegovina i u konačnici oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. A nijednu od ovih "stepenica" budžet još nije prošao.

Prema informacijama koje smo dobili, Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), do danas nije poslao ni nacrt budžeta u Vijeće ministara BiH iako je dogovoreno i obećano da će se to desiti do 25. aprila.

Drugi način osiguranja novca za izbore, koji je predložio CIK i takav prijedlog uputio u Vijeće ministara, odnosi se na dodjelu akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina. Ovo nije podržalo Ministarstvo finansija i trezora BiH, dok je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) ocijenio da je prijedlog neutemeljen.

VEZANI TEKST - SNSD blokira usvajanje fiskalnog okvira, a onda to koristi kao argument za odbijanje povećanja plaća

Taj prijedlog CIK-a je i dalje na čekanju da Tegeltija zakaže sjednicu i stavi ga na dnevni red.

S obzirom na opstrukcije u osiguranju novca za Opće izbore, u Centralnoj izbornoj komisiji BiH očekuju i da na vrijeme, do roka predviđenog Izbornim zakonom, reagira visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pa nametne odluku o budžetu.

A opstrukcije su bile otpočetka, kada se mjesecima pokušavalo doći do saglasnosti predstavnika Vlade RS-a koji dolaze iz SNSD-a na dokument koji se zove Globalni okvir fiskalne bilanse i politika za period 2022-2024. godina, koji je osnova za utvrđivanje nacrta budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.