open-navfaktor-logo
search
Strateško partnerstvo
Šta navijači Želje mogu očekivati dolaskom investitora Eldina Diglisića?
Sredinom novembra 2021. godine na Grbavicu je stiglo pismo namjere sa zvanično iskazanim interesom za uspostavljanje strateškog partnerstva između FK Željezničar i Eldina Diglisića, biznismena rođenog u Sarajevu sa trenutnom adresom u Sjedinjenim Američkim Državama.
28.06.2022. u 21:10
get url
text

VEZANI TEKST - Eldin Diglisić strateški partner FK Željezničar
 

Sedam i po mjeseci poslije, delegati Skupštine FK Željezničar, jednoglasno su i dvotrećinskom većinom izabrali Diglisića za strateškog partnera i donijeli odluku da se zvanični ugovor potpiše do kraja narednog mjeseca. Još ranije je promijenjen Statut kluba, koji je omogućio da dođe do ovakve saradnje.

Diglisić je osnivač i izvršni direktor kompanije ShipEX sa sjedištem u Salt Lake Cityju, u američkoj saveznoj državi Utah. Kompanija posjeduje više od 350 kamiona. Sličnim poslom u SAD-u se bavi i Azmir Husić, koji je poznat po upravljanju Slobodom, a poslije toga i Tuzla Cityjem.

Model saradnje između Želje i Diglisića trenutno nije poznat, a više detalja moglo bi biti objelodanjeno nakon potpisa ugovora.

Za strateškog partnera, odnosno investitora, najveći problem u Želji vjerovatno će biti obaveze prema državi, odnosno porezni dug. Zaključno sa 31. martom 2022. godine ukupni porezni dug Želje iznosio je 3,7 miliona KM, od čega je glavnica 2,3 miliona KM, a kamata 1,4 miliona KM.

Nisu to jedine nedospjele obaveze, jer tu su još plaće, dobavljači, banke, pozajmice... Kada su u klubu krajem prošle godine podvukli crtu, vidjeli su da je Željo dužan blizu sedam miliona KM.

Naravno, Diglisić zna na kakav "teren" dolazi i pretpostavka je da ima spremne poteze koje namjerava povući.

VEZANI TEKST - Željo objavio koliko je dužan: Klub bi mogao ostati bez cjelokupne imovine
 

Navijači su Željina najveća snaga, a pokazali su to i prošle sezone kada su Plavi bili najgledaniji klub u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Uključili su se i u veliku akciju finansijske pomoći klubu, a na kraju je Željo dobio licencu za Premijer ligu BiH, ali i nastup u Evropi. Pored toga, velika Željina prednost je imovina koju posjeduje na atraktivnoj lokaciji.

Šta navijači mogu očekivati od Digilisića? Preko noći ništa!

U budućnosti vjerovatno borbu za trofeje, što je u nekijim ranijim godinama bila realnost, a onda i okretanje vlastitoj školi, odnosno proizvodnji igrača, što nije moguće raditi bez edukovanih trenera i izgradnje savremenog trening-kampa. Upravo bi rješavanje dugova, gradnja trening-kampa i modernizacija stadiona Grbavica trebali biti prvi potezi novog strateškog partnera. Zauzvrat, nagađa se da bi Diglisić na korištenje dobio pomoćni teren (za gradnju poslovnog kompleksa), te pravo na korištenje stadiona, poslovnih prostora i svega što izgradi, ali na određeni broj godina. Koliko? Zavisit će od konačnog dogovora.

Na Grbavicu očito dolaze bolji dani, a Želju bi konačno moglo ogrijati sunce, što dugo priziva trener Edis Mulalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.