open-navfaktor-logo
search
Završen 31. marta
Šta smo dobili od učešća na EXPO-u, zastupnici čekaju izvještaje i o utrošku više od četiri miliona KM
Sajam EXPO 2020 završen je 31. marta ove godine, s obzirom da je hvaljen, najavljivan od strane sarajevske kantonalne vlasti, poprilično su utihnuli bili pri kraju, a da ne govorimo nakon završetka.
15.05.2022. u 21:59
get url
text

VEZANI TEKST - Ministra Delića i zastupnici i novinari pitaju ko je i koliko puta iz Vlade KS išao u Dubai, on ne odgovara

Da li zbog toga što bi sada trebalo pravdati postignuća, ulaganja, potrošnju novca ili da ne podsjećaju pa da niko ne postavlja pitanja, ne zna se.

Zastupnici sa druge strane očekuju neki izvještaj i crno na bijelo kako su sredstva potrošena i šta KS i BiH imaju od toga.

To je potvrdio za Faktor i zastupnik DF-a Mirza Čelik.

- Nemamo još nikakvih informacija niti izvještaja, očekujemo, obećali su dostaviti – kazao je Čelik.

Zastupnica SDA Amra Hasagić kaže da je sve pod velom tajni.

- Kako ste i ranije upoznati ministar privrede KS Adnan Delić je sve navedene ugovorene obaveze kao i realne troškovnike proglasio tajnim, naravno bez zakonskog utemeljenja. Upravo bahatošću takvih postupaka parlamentarna većina sakriva realnost navedenog projekta a to je da isti zapravo predstavlja skupe ekskurzije vlasti u Dubai na koje su pozivali svoje prijatelje, komšije i lobiste. Odnosno određeni vid kompenzacije za pristanak na protuustavno postupanje svog lidera – kazala je Hasagić.

Zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu Admela Hodžić kaže da ih posebno zanima informacija koji su se efekti postigli ta potrošeni novac.

VEZANI TEKST - Otvoren paviljon BiH na sajmu poduzetništva EXPO 2020 u Dubaiju

 

- Posljednu informaciju koju zastupnici u Skupštini KS imaju je sa portala Vlade, da je druga biznis delegacija BiH koju predstavljaju kompanije iz Sarajeva, Bugojna, Srebrenika, Posušja, Banja Luke i Tešnja bila na EXPO-u i s kime su se sve susreli. Od tada do danas nemamo niti jednu informaciju o rezultatima, troškovima itd. Posebno nas zanima informacija koje smo to efekte postigli za koliko novca. Zanima nas i to ko je sve išao na EXPO i čime je svaki ponedinac iz Skupštine i Vlade KS dao svoj doprinos, koliko je to koštalo iz budžeta i ko je odlučio da pojedini stranački šefovi idu na EXPO – kazala je Hodžić te nastavlja:

- Meni recimo kada sam trebala da glasam za podršku niko nije rekao da će posjeta biti u svrhu stranačke promocije zastupnika i šefova stranaka, niko mi nije rekao da glasam da bi se platio put i smještaj stranačkih predstavnika a sve pod izgovorom najboljih interesa za privredu BiH. Ako je najbolji interes i rezultat to što su pojedinci na račun budžeta KS podijelili slike na portalu Vlade i svojim ličnim profilima onda se ovoj Vladi i većini treba zahvaliti na gostovanju i ovdje i u Dubaiju.

VEZANI TEKST - Delić: Ugovor Vlade KS i EXPO 2020 Dubai nosi oznaku tajnosti i ne može biti objavljen

Hodžić navodi da traže kompletan izvještaj o efektima i rezultatima učešća na EXPO-u.

- Tražimo iznos sredstva koja su potrošena i za privrednike i članove Vlade i za zastupnike koji išli na EXPO, ko je i na osnovu čega donio odluku da pojedini zastupnici i ministri idu na EXPO, koliko su iznosili troškovi tih putovanja i koliko je svako od njih dao svoj doprinos i da nam predstavi mjerljive rezultate. Transparentnost je nešto na čemu se zasniva rad javnog sektora pa bi bilo dobro da svaki dan na to podsjećamo. Ako dignete ruku i glasate za, odnosno ozakonite određeni prijedlog za koji vam Vlada traži podršku onda je logično da tražite izvještaj o postignutim rezultatima. Do sada su pojedini zastupnici na upit o postignutim rezultatima, kada je riječ o EXPO-u, od ministra privrede dobijali odgovor da će on spriječiti da bilo ko od toga napravi aferu. Podsjećanja radi šta je to izvještaj, prikupljanje informacija i činjenica koje je provjerio i analizirao njihov autor, informacije koje nakon analize daju niz odgovora, kao i relevantne podatke, na organizaciju institucije ili entiteta. Nigdje ne piše u stručnoj literaturi da je izvještaj "afera" – zaključuje zastupnica Hodžić.

Podsjećamo, za učešće na EXPO 2020 Vlada KS izdvojila je nešto više od četiri miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.