open-navfaktor-logo
search
Prvi put u historiji
Šta su sve zemlje EU-a za godinu poslale Ukrajini od oružja i municije
Prvi put u svojoj historiji Evropska unija (EU) finansirala je oružjem treću zemlju za vojne operacije. Zemlje članice EU-a su u proteklih godinu dana isporučile Ukrajini različito oružje, municiju, pružili protivzračnu odbranu i drugu vojnu opremu.
24.02.2023. u 09:40
get url
text

Slanje oružja Kijevu na dnevnom redu zemalja članica je od 24. februara 2022. godine, kada je Rusija započela rat u Ukrajini.

EU je prvi put u svojoj historiji odlučila finansirati nabavku i isporuku oružja i druge vojne opreme. Ugovori EU-a ne dozvoljavaju Uniji korištenje svog redovnog budžeta za finansiranje vojnih operacija, pa je EU za ove potrebe koristila vanbudžetski Evropski fond za mir.

U tom kontekstu, 26. februara isporučena je prva pomoć vrijedna 500 miliona eura. EU je također pokrenuo program za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika u novembru 2022.

Iznos vojne pomoći koju je EU do sada pružio Ukrajini u okviru navedenog fonda dosegao je 3,6 milijardi eura. Isporuka vojne opreme je u nadležnosti država članica.

Iako su zahtjevi Ukrajine za teškim naoružanjem, modernim tenkovima, projektilima dugog dometa i ratnim avionima izazvali stalne rasprave u zemljama EU-a, mnoge zemlje članice posebno Njemačka, isporučile su Ukrajini vojnu opremu u roku od godinu dana.

Novinar Anadolije je u povodu prve godine od početka rata prikupio dostupne podatke o vojnoj pomoći evropskih zemalja Ukrajini.

Njemačka

Nakon dugih rasprava, Njemačka je konačno odlučila poslati 14 borbenih tenkova Leopard 2 A6 u Ukrajinu, čija bi isporuka trebala biti realizovana do kraja marta.

Njemačka, koja je prethodno poslala tri sistema protivzračne odbrane IRIS-T SLM i raketni sistem protivzračne odbrane PATRIOT, 37 oklopnih protivzračnih tenkova GEPARD i njegovih približno 6.000 streljiva, 500 STINGER i 2.700 protivzračnih projektila STRELA te haubice 155 mm u okviru zajedničkih projekata sa Holandijom, Danskom i Norveškom.

Njemačka je također poslala municiju za raketne bacače, radare za zračni nadzor, rezervne dijelove Mi-24, izviđačke bespilotne letjelice, odbrambene senzore bespilotnih letjelica, ometače signala, prikolice, jedinice za vuču, minolovce i vozila za čišćenje i tenkove, teške i srednje sisteme mostova, oklopna vozila i razna lahke i teška vozila.

Francuska

Od početka rata Francuska je Ukrajini vojno pomogla sa pošiljkama u vrijednosti 550 miliona eura.

Osim kaciga, zaštitnih prsluka, dvogleda za noćno gledanje i medicinskih pomagala, francuski vojnici obučavali su 400 pripadnika ukrajinske vojske.

Francuska, koja je poslala oko 100 lahkih borbenih tenkova tipa AMX10-RC, stotine protivtenkovskih projektila, uključujući šest topova TRF1 i 18 topova CAESAR, te dva višecjevna bacača raketa tipa LRU, obavezala se poslati stotine protivzračnih odbrambenih raketa Mistral te sisteme protivzračne odbrane Crotale i Mamba SAMP-T.

Holandija

Tokom 2022. godine Holandija je isporučila Ukrajini municiju, opremu i oružje, uključujući 200 raketa Stinger, 50 lansera FIM-92 Stinger, 50 protivtenkovskih granata DM72A1, projektila AMRAAM u vrijednosti od 15 miliona eura i neodređenu količinu projektila Harpoon.

Holandija, koja je Ukrajini isporučila 90 tenkova T-72 u sklopu 120 miliona eura vrijednog vojnog paketa podrške za teško naoružanje sa SAD-om i Češkom, najavila je da će najmanje 100 borbenih tenkova Leopard 1 s rezervnim dijelovima biti kupljeno od Njemačku i poslano Ukrajini.

Također je objavljeno da će Ministarstvo odbrane Holandije pridonijeti obuci ukrajinskih vojnika za tenkove Leopard.

Osim toga, napomenuto je da će Ukrajini biti isporučena dva lansera sistema protivzračne odbrane i određeni broj projektila, a 65 holandskih vojnika obučavat će 400 ukrajinskog vojnog osoblja na sistemima protivzračne odbrane Patriot.

Holandija je također objavila da razmatra slanje tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, a 2,5 milijardi eura iz budžeta za 2023. rezervirano je za Ukrajinu za slanje vojne i humanitarne pomoći.

Italija

Od početka rata, Italija je isporučila oružje u različitim količina u skladu s pet različitih dekreta koje je usvojio parlament te zemlje tokom 2022.

Prema informacijama objavljenim u italijanskim medijima, Ukrajini je dodijeljeno 450 miliona eura pomoći s pet zasebnih dekreta. Predstavljene su haubice 155 mm, protivtenkovske rakete MILAN, minobacači 120 mm, različiti mitraljezi i njihovo naoružanje, oklopni transporteri, kamioni i sanitetski pribor, gdje tačan broj nije poznat.

U januaru je italijanski parlament usvojio 6. dekret kojim se produžuje pomoć u naoružanju Ukrajini za 2023., uključujući sistem protivzračne odbrane Samp-T i rakete.

Španija

Kada je riječ o Španiji stigli su sistemi protivzračne odbrane Hawk i Aspide, topovska municija, zimske vojne uniforme, 22 lahka vojna vozila i 30 vozila hitne pomoći.

Španija je isporučila Ukrajini 6,7 miliona pušaka i pištolja s prigušivačima i optičkim nišanima za njih, 7,2 miliona granata, dimnih kapsula, mina, razornih bombi, torpeda i raketa, 3,7 miliona oklopne opreme, kaciga, zimskih kaputa, te poslala zaštitnu uniformu.

Iako je i španska vlada najavila da će u Ukrajinu poslati četiri do šest tenkova Leopard, no to se još nije dogodilo.

Poljska

Poljska, koja je Ukrajini isporučila 250 tenkova sovjetskog tipa, planira isporučiti Ukrajini i 60 modernih tenkova, uključujući 14 Leoparda 2, u sljedećih mjesec dana, s 1.000 komada municije.

Poljska je poslala i višecijevne raketne bacače, raketne sisteme zemlja-zrak, samohodne topničke sisteme, raketne sisteme zrak-zrak, izviđačke bespilotne letjelice, prenosne sisteme protivzračne obrane, minobacače i više od 40.000 kaciga.

Osim protivzračnih topova S-60 sa 70.000 komada municije, Poljska je donirala pakete za obuku za 42 borbena vozila pješadije. Osim toga, Poljska nastavlja Ukrajini isporučivati ​​haubice 155 mm KRAB i raznu municiju.

Prema izjavi poljskog ministra odbrane Mariusza Blaszczaka od 14. februara, Varšava je i dalje jedna od najaktivnijih zemalja donatora u pružanju pomoći Ukrajini, kako u pogledu pomoći stanovništvu, tako i u opskrbi vojnom opremom. Iznos vojne podrške pružene Ukrajini procjenjuje se na 2,2 milijarde eura. Osim toga, ukrajinski vojnici se obučavaju u Poljskoj.

Estonija

Pošiljke Estonije uključuju desetke haubica od 155 mm i 122 mm i hiljade granata za njih, više od stotinu protivtenkovskih topova Carl Gustaf i više od hijadu patrona.

U saopćenju od 19. januara navedeno je da će s dodatnih 113 miliona eura Ukrajina dobiti ukupno 370 miliona eura.

Kao dio pomoći, neodređeni broj haubica FH70 i sedam zaštićenih vozila Alvis 4 također je poslan iz Estonije u Ukrajinu.

Litvanija

Litvanija je Ukrajini do sada pružila 240 miliona eura vojne podrške. Dopremivši protivavionske topove L70, haubice i dva helikoptera Mi-8, Litvanija je poslala i veliki broj oklopnih vozila, termalnih kamera i dronova.


Latvija

Latvija je Ukrajini od početka rata pružila oko 370 miliona eura vojne podrške.

Poznato je da je ta zemlja na početku rata u Ukrajinu poslala 30 kamiona individualne opreme i zaliha (uključujući borbene kacige, suhu hranu, medicinske uređaje i lijekove).

Riga je dostavila Kijevu 10 protivzračnih topova Stinger, dodatne sistem protivzračne odbrane, dva helikoptera M-17, mitraljeze, bespilotne letjelice i rezervne dijelove za haubicu M109. Osim toga, dva helikoptera Mil Mi-8MTV-1 i dva helikoptera Mil Mi-2 poslana su zajedno s topničkim sistemom "M109 Paladin", čije brojke ranije nisu bile jasne.

Latvija ove godine planira obučiti oko 2.000 ukrajinskih vojnika u programima koji se kreću od osnovne obuke pješaštva do specijaliziranih obuka.

Grčka

Odmah nakon početka rata u Ukrajini, Grčka je odlučila poslati vojne zalihe Ukrajini u februaru 2022.

U saopćenju Ureda grčkog premijera 27. februara 2022. navedeno je da je održan sastanak pod predsjedanjem premijera Kiryakosa Mitsotakisa uz učešće grčkog ministra odbrane Nikosa Panayotopoulosa i načelnika Glavnog stožera Konstandinosa Florosa.

U okviru sastanka, Grčka je, kao odgovor na zahtjev Ukrajine, uz konzultacije sa svojim NATO i EU saveznicima, odlučila poslati vojne zalihe preko Poljske putem dva aviona C-130.

Nakon pomirenja s Njemačkom, Grčka je u Ukrajinu poslala 20 svojih oklopnih vozila tipa BMP-1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.