open-navfaktor-logo
search
Analiza Semine Ajvaz
Šta su učesnici dogovora u Neumu kazali neverbalnom komunikacijom?
Dogovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini proteklog vikenda u Neumu nisu urodili plodom. Ništa nije konačno dogovoreno, ali na stolu su rješenja o kojima treba nastaviti pregovarati. Kako je najavljeno, nastavak će uslijediti narednih dana vjerovatno u Sarajevu.
02.02.2022. u 07:54
get url
text

Učesnici dogovora bili su lideri političkih stranaka u BiH Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ), Fahrudin Radončić (SBB), Elmedin Konaković (NiP), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), kao i posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS). 

Semina Ajvaz, šefica Odsjeka za komunikologiju Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, analizirala je neizrečeno - odnosno šta se reklo neverbalnom komunikacijom, koja, kako je istakla, vrlo često nije pratila verbalnu... 

Napomena: Riječ je o obraćanju za medije, u kojemu su vidljivi isključivo gornji dijelovi tijela predstavnika i političara.

Matthew Palmer

Blagi osmijeh, sigurnost, volja i želja za ostvarenjem uspjeha u pregovorima, jasno je vidljiva prilikom prvog obraćanja za medije. Već prilikom posljednjeg obraćanja iz Neuma, nije mogao prikriti nezadovoljstvo koje je odavao ekspresijom lica.

Napetost je prisutna, osmijeha na licu gotovo da i nema, ali ostaje strpljiv i otvoren za sva pitanja novinara. U njegovoj retorici nema pretjeranog naglašavanja, ton je uglavnom pravolinijski. Za Palmera je karakteristična dinamika u gornjem dijelu tijela (posebno glava), nerijetko ima začuđujući pogled iako u pitanju novinara nema ništa iznenađujuće, niti bilo kakva izjava koja će izazvati osjećaj iznenađenja.

Često ima brze pokrete vrata i glave, desno-lijevo, gore-dolje. Preporuka za gospodina Palmera je poraditi na smirenosti, kako bi ostavljao uvjerljiviji i prirodniji dojam, "smiriti" ramena i glavu i uvježbati neverbalnu komunikaciju i kontakt očima. Na samom kraju, djelovalo je kao da je samo čekao da završi sa svojim obraćanjem jer je radosno govornicu prepustio Eichhorst.

Angelina Eichhorst

Pretjerano gledanje u pod zabilježeno je prilikom promatranja obraćanja za medije kod Angeline Eichhorst. Da li je riječ o podsjetniku u vidu papira sa zabilješkama, ili o svjesnom ili pak nesvjesnom neverbalnom znaku, ostaje nepoznato. Ukoliko je riječ o postojanju evelntualnih zabilješki, onda je priprema za obraćanje medijima i javnosti izostala.

Facijalna ekspresija Eichhorst je također diskutabilna. Često "sakuplja usne", što njenom izrazu lica daje dozu arogancije. Također, prilikom obraćanja njene prevoditeljice, Eichhorst nerijetko gleda uokolo, luta očima, vrpolji se i okreće, što nije poželjno prilikom javne komunikacije.

Na prvom obraćanju, Palmer i Eichhorst su bili samouvjereni, zadovoljni odvijanjem razgovora o integritetu izbornog procesa, ali i o široj diskusiji o izbornoj reformi, te napretku i kvaliteti pregovora. Na licima se mogla vidjeti sigurnost u ono što rade, blagi osmijeh, dok se na posljednjem obraćanju za medije, posebno na licu Angeline Eichhorst nije moglo vidjeti ni zadovoljstvo, niti sreća, iako verbalna komunikacija to ne potvrđuje.

Bakir Izetbegović

U obraćanju za medije, na licu lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića evidentan je umor i iscrpljenost koju odaje njegov izraz lica. S obzirom na to da je riječ o lideru najveće bošnjačke političke stranke u Bosni i Hercegovini i da je pažnja javnosti dobrim dijelom bila fokusirana na njegovo obraćanje, trebalo je unijeti živost, srčanost i uvjerljivost.

Fahrudin Radončić

Kada govorimo o neverbalnoj komunikaciji Fahrudina Radončića, nemoguće je ne primijetiti njegovo držanje tijela, blago nakrivljeno u desnu stranu, ali i korištenje ruku u cilju pojašnjavanja ili naglašavanja verbalnih poruka. U nekoliko navrata, pretjerao je sa korištenjem ruku, tako da se stekao dojam da mu fali riječi koje rukama pokušava nadoknaditi.

Dragan Čović

Dragan Čović na samom kraju, kada je svima jasno da nije postignut dogovor oko izborne reforme, u svome obraćanju za medije ostaje opušten, siguran, samouvjeren i odmjeren. Verbalno je jasan u svojim ciljevima i zahtjevima, a neverbalni znakovi uglavnom usklađeni sa izrečenim. Ostavlja dojam lidera, neustrašiv, siguran i sa jasnim stavovima i zahtjevima.

Ilija Cvitanović

Dress code u potpunosti neprilagođen! Pojaviti se u nespretno zakopčanoj jakni, ispod koje se vidi crvena majica, a pri tome prisustvovati pregovorima o izbornoj reformi u BiH, pregovorima o budućnosti BiH je neprimjereno. Ilija Cvitanović pretjerano ne gestikulira, ali je vidljiva blaga nervoza, posebno prilikom iščekivanja i odgovaranja na pitanja novinara.

Elmedin Konaković

Elmedin Konaković u svome stilu, rječit, uvjerljiv i opušten, u drugom dijelu obraćanja pomalo i neozbiljan. S obzirom na to da je riječ o izuzetno važnoj i ozbiljnoj temi, mjesta za neozbiljnost nema.

Kathleen Kavelec – šefica misije OESS-a u Bosni i Hercegovini se gotovo pa i ne vidi iza pozornice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.