open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Stojanović: Nemam ništa protiv da SDA i DF ponude dodatno rješenje u vidu nove parlamentarne većine
Potpredsjednik Federacije Igor Stojanović (SDP) na svom Facebook profilu analizirao je današnji sastanak rukovodstva Federacije. Naveo je da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine mogla formirati prije dva mjeseca da nije bilo intervencije visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
12.04.2023. u 18:49
get url
text

- Održan je sastanak rukovodstva Federacije BiH. Gospodin Lendo je zatražio dodatnih sedam dana kako bi pokušao ubijediti predsjednike SDA, HDZ-a i SDP-a da ipak sjednu i pronađu rješenje. Trenutno nemamo mehanizam da odbijemo ili prihvatimo zahtjev gospodina Lende. Mogu samo reći da postoji parlamentarna većina i da naš kandidatski status u EU treba biti potvrđen formiranjem Vlade FBiH kako bi dokazali da parlamentarna demokratija funkcioniše. I što je još važnije kako bi krenuli sa ispunjavanjem uvjeta za članstvo u EU.

VEZANI TEKST - Stojanović nakon sastanka: Lendo kupuje vrijeme, u pitanju je status quo

Ponavljam da nemam ništa protiv da SDA i DF ponude dodatno rješenje u vidu nove parlamentarne većine. Bez tog prijedloga imamo samo jedno rješenje koje bi još prije dva mjeseca formiralo Vladu FBiH da nije došlo do intervencije visokog predstavnika na dan izbora - naveo je Stojanović i dodao: 

- Priča o novim ustavnim rješenjima za sedam dana je neozbiljna. U ovoj zemlji se Ustav još nikad nije promijenio. A kamoli u sedam dana. Zato ovo smatram oduglovačenjem formiranja Vlade FBiH bez alternativnog ponuđenog rješenja, što konkretno znači loš imidž za BiH na putu ka Evropskim integracijama.

I ako postoji parlamentarna većina, ovakvim oduglovačenjem stvara se vještačka kriza vlasti. Nismo mi plemena. Samo bi neki da budemo plemena - napisao je Stojanović.

Stojanović je ranije danas, nakon sastanka, izjavio kako smatra da Lendo kupuje vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.