open-navfaktor-logo
search
Zbrajaju se žrtve
Strahovita eksplozija u Gani uništila grad, zgrade postale hrpe otpada
Eksplozija na zapadu Gane u četvrtak je sravnila sa zemljom stotine zgrada i ubila najmanje 17 osoba kada se kamion koji je prevozio eksploziv do rudnika zlata sudario s motociklom.
21.01.2022. u 08:05
get url
text

U strahovitoj eksploziji povrijeđeno je još 59 osoba, piše AFP. Na objavljenim snimcima vidi se duboki krater na mjestu eksplozije, dok su zgrade postale hrpe cigli, drva i iskrivljenog metala. Na ulicama su se mogla vidjeti tijela poginulih.

Eksplozija se dogodila u Apiateu između gradova Bogosa i Bawdiea kada je motocikl podletio pod kamion koji je prevozio eksploziv u vlasništvu firme Maxam u rudnik zlata Chirano, kojim upravlja Kinross iz Toronta. Glasnogovornik Kinrossa potvrdio je incident, rekavši da se dogodio 140 kilometara od rudnika.

Seji Saji Amedonu, zamjenik glavnog šefa nacionalne organizacije za upravljanje katastrofama, izjavio je da je uništeno 500 zgrada. Regionalni službenik za hitne slučajeve rekao je lokalnim medijima da je vidio 10 tijela. Stanovnicima je savjetovano da zbog svoje sigurnosti napuste to područje i odu u obližnje gradove, čije su vlasti zamoljene da otvore javne prostore za smještaj preživjelih.

Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo objavio je na Twitteru da je obaviješten o katastrofi i potvrdio da ima mrtvih. Istakao je da se radi o tragediji te je izrazio saučešće porodicama poginulih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.