open-navfaktor-logo
search
Godišnjica opsade
Sudija Agius i tužilac Brammertz u posjeti Sarajevu
Viši zvaničnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, predsjednik, sudija Carmel Agius, glavni tužilac Serge Brammertz i sekretar Abubacarr M. Tambadou, boravit će u službenoj posjeti Sarajevu od 4. do 7. aprila.
04.04.2022. u 10:43
get url
text

U toku sedmice oni će prisustvovati nizu komemorativnih događaja u znak sjećanja na 30. godišnjicu početka opsade Sarajeva. Zvanični program počinje otvaranjem Projekta usmene historije MKSJ-a Sense centra za tranzicijsku pravdu, koji će uključivati ​​uvodno obraćanje predsjednika Agiusa, najavljeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Sljedećeg dana, navedeni zvaničnici će učestvovati na međunarodnoj konferenciji "30 godina kasnije: Sarajevo", gdje će predsjednik i tužitelj imati uvodne riječi. Osim toga, u sklopu Dana Grada Sarajeva, trojica zvaničnika Mehanizma će učestvovati u ceremonijama polaganja cvijeća u znak počasti žrtvama opsade.

Zvanični program će se završiti 7. aprila diplomatskim brifingom tužioca i sekretara za članove diplomatske zajednice akreditovane u BiH i predstavnike međunarodnih organizacija, gdje će dati najnovije informacije o tekućem radu i aktivnostima Mehanizma.

Zvaničnici iz Haaga će se također individualno sastajati sa visokim zvaničnicima u BiH i zvaničnicima lokalne vlasti, članovima civilnog društva, uključujući grupe žrtava i drugima tokom cijele sedmice.

Ovo je prva posjeta sekretara Tambadoua regionu u njegovom trenutnom svojstvu od stupanja na dužnost u julu 2020. Predsjednik i tužilac posljednji put su posjetili BiH 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.