navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Podiže samopouzdanje

Svakodnevno hodanje jača vaše srce, kosti i mišiće

Odlazak u dugu šetnju dok slušate muziku nije neki novi revolucionarni fenomen, ali ova vrsta šetnje i njena potencijalna svrha dobila je potpuno novo značenje zahvaljujući novom TikTok trendu - "Hot girl walk".

Objavljeno: 11.08.2022. u 16:15
get url
text
Šetnja, slušanje muzike

Šetnju je redefinirala korisnica TikToka po imenu Mia Lind koja je još za vrijeme lockdowna tijekom pandemije odlučila uvesti dnevnu šetnju u svoju rutinu. Mia je osmislila određenu verziju šetnje koje se držala i koja se pokazala korisnom za nju. Podijelila je detalje na TikTok-u zbog čega su njene šetnje postale globalni fenomen.

Poznato je da je hodanje izvrsna vježba uprkos činjenici da nije previše intenzivna pa mnogi stručnjaci podržavaju ovaj trend. Lična trenerica Rachel Trotta kaže za Well and Good da je hodanje često podcijenjen oblik vježbanja i da se ne morate iscrpiti kako bi odradili dobar trening.

Što je tačno "Hot girl walk"?

Kao što je Mia objasnila u svom TikToku, "hot girl" šetnja nešto je duža od šest kilometara ili oko 10 hiljada koraka, a uključuje slušanje inspirativnog podcasta ili motivirajuće muzike. Ali ova šetnja je drugačija jer, dok hodate, morate razmišljati samo o tri stvari - na čemu ste zahvalni, svojim ciljevima i koliko ste posebni.

Mnogi ljudi misle da je "Hot girl walk" namijenjena za mršanje, ali nije tako. Najveće transformacije su one koje počnu iznutra - objasnila je Mia.

Hodanje može poboljšati tvoje mentalno i fizičko zdravlje u različitim aspektima. "Poboljšava sve, od inzulinske osjetljivosti, mentalnog zdravlja do oporavka od vježbanja", kaže Trotta. Prema Klinici Mayo, hodanje može poboljšati tvoju kardiovaskularnu kondiciju, ojačati tvoje kosti i mišiće, poboljšati ravnotežu, ojačati tvoj imunološki sustav i još mnogo toga.

Što se tiče mentalnog zdravlja, najbolje je prošetati na otvorenom.