open-navfaktor-logo
search
Radi šta hoće
Svi Dodikovi udari na Oružane snage BiH: Od neustavnog referenduma, preko pobune do ukidanja
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je nedavno da će biti povučena saglasnost Republike Srpske data na sporazum o formiranju Oružanih snaga BiH.
07.10.2021. u 17:53
get url
text

- Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - Dodik odavno prešao crvenu liniju: Povlačimo saglasnost za OSBiH, formirat ćemo vojsku RS-a

Prije skoro 19 godina entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska dali su saglasnost za formiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Potom se krenulo u proces reforme odbrane koja je provedena 2004. godine, nakon čega su usvojeni Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u OSBiH, 28. septembra 2005. godine u Zastupničkom domu, a 5. oktobra i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Oružane snage BiH formirane su prije 2005. godine spajanjem Vojske Federacije BiH i Vojske Republike Srpske, a kao datum formiranja uzima se 1. decembar 2005. Tokom provođenja reforme odbrane ukinuta su i entitetska ministarstva odbrane, te je uspostavljeno državno i formirane jedinstvene Oružane snage BiH.

Da bi se eventualno rasformirale Oružane snage BiH nije dovoljno da Dodik zagalami i kaže da povlače saglasnost. Ako zaista misli da može to uraditi, onda treba pokrenuti proces, u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene, odnosno uraditi sve po istom postupku kako je to urađeno i prilikom usvajanja Zakona o OSBiH i Zakon o odbrani BiH. Upravo za ova dva zakona glasali su Dodikovi zastupnici SNSD-a u oba doma Parlamenta BiH. 

Prvi incident dogodio se odmah po formiranju. Regruti u dvije kasarne u Republici Srpskoj zakleli su se da će braniti suverenitet i nezavisnost Republike Srpske, umjesto Bosne i Hercegovine. Državni simboli, zastava grb i himna su izviždani i praćeni uzvicima grubog vrijeđanja.

Tadašnji komandanti NATO štaba i EUFOR-a u BiH smijenili su načelnika Generalštaba Vojske RS-a generala Novaka Đukića (osuđeni bjegunac za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji). Generali David Leakey i Steven Schook ovakvu odluku donijeli su tada ocijenivši kako je general Đukić odgovoran za propuste koji su se dogodili 16. aprila 2005. godine.

VEZANI TEKST - Odgovor Ministarstva: General OSBiH Gojko Knežević na skup u Istočno Sarajevo otišao jer ga je pozvao Dodik

Samo nekoliko godina nakon što su formirane OSBiH iz entiteta Republika Srpska krenula su zagovaranja o potrebi demilitarizacije Bosne i Hercegovine. No, takvo što je praktično neizvodivo ukoliko se proces demilitarizacije ne izvrši u cijeloj regiji. S druge strane, BiH je zemlja koja teži NATO i EU članstvu, a bez vojske je nemoguće postati članom ovih "porodica". 

Pripadnici OSBiH, koji dolaze iz RS-a, oglušili su se o zakone, te su na poziv tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a Mladena Ivanića i Milorada Dodika izašli na neustavni referendum održan 25. septembra 2016. godine. I nakon provedenih istraga za ovo niko nije odgovarao, iako je Zakonom o odbrani BiH jasno definirano da se pripadnici OSBiH ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka. 

U utrci dokazivanja ko je veći Srbin, na obilježavanju neustavnog praznika 9. januara 2017. godine, tadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić postrojio je u Banjoj Luci jedan vod 6. pješadijske brigade OSBiH u okviru koje djeluje i Treći pješadijski puk (RS).

Ova brigada je operativna jedinica OSBiH i može se upotrijebiti uz strogo poštivanje zakonskih protokola koji podrazumijevaju konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH da bi se naredba o njenoj upotrebi preko Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba i Operativne komande spustila na niže nivoe komandovanje. Ivanić je zarad političkih poena i kako bi dokazao Dodiku da i on smije djelovati samostalno, odlučio se na svjesno kršenje zakona, ali za to nije odgovarao, iako se radi o krivičnom djelu. U to vrijeme komandant NATO štaba bila je generalice Gisell Wilz, koja je upozorila da 9. januara niko od pripadnika OSBiH ne smije biti učesnik ni u jednom dijelu programa obilježavanja neustavnog "dana RS-a". Kažnjenih ni tada nije bilo. 

I pored upozorenja NATO Štaba, na svečanosti održanoj 9. januara 2017. godine u dvorani Borik učestvovali su svi srpski generali iz OSBiH.

VEZANI TEKST - Neustavni 9. januar i srpski generali OSBiH na proslavi: Istraga se provodi, da li će završiti kao i 2017?

Prije dvije godine, Dodik je poručio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Od komande Trećeg pješadijskog puka (RS) zatražio je tada da na obilježavanju sljedeće godišnjice skinu uniforme OSBiH i obuku uniforme Vojske RS-a. 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Dodika zbog pobune u OSBiH, uz napomenu da ne očekuje bilo kakve istrage ili kažnjavanja jer je to isto uradio i prije nekoliko godina, ali je prijava odbačena.

Osim što svako malo podriva iznutra Oružane snage BiH, Dodik intenzivno opstruira NATO put Bosne i Hercegovine u skladu sa odlukom Srbije da ostane vojno neutralna. Narodna skupština RS-a na njegov zahtjev usvojila je Deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

I prošle godine, na obilježavanju neustavnog 9. januara u Banjoj Luci na svečanoj paradi rame uz rame sa Dodikom i predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović bili su i srpski generali OSBiH, što se vidjelo na snimku RTRS-a. 

Mjesec poslije, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za resurse generalmajor Gojko Knežević prisustvovao je političkom skupu koji je u Istočnom Sarajevu održan na Dodikovu inicijativu. Nije prvi put da je generalmajor Knežević, drugi čovjek po hijerarhiji u OSBiH, a prvi među srspkim oficirima, akter političkih dešavanja, iako je Zakonom o odbrani BiH u članu 5. jasno propisano da je zabranjeno političko angažiranje.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.