open-navfaktor-logo
search
Sarajevo - Željo
Svi putevi vode na Koševo: Bitka za prevlast u glavnom gradu BiH
Musemić ili Osim, Ahmetović ili Krpić, Rahmanović ili Štilić, bordo ili plavi, Sarajevo ili Željo? Ko će u narednom periodu dominirati glavnim gradom Bosne i Hercegovine, saznat ćemo nešto prije 18 sati
30.11.2019. u 07:57
get url
text

Najveći derbi bh. fudbala, 120. prvenstveni okršaj Sarajevo i Želje zakazan je danas za 16 sati na stadionu Koševo.

Dva tima duel 18. kola Premijer lige dočekuju u različitom raspoloženju. Sarajevo je u prošlom kolu slavilo na teškom gostovanju kod Veleža, dok je Željo poražen na Grbavici od Širokog Brijega.

No, kada sudija Haris Kaljanac označi početak vječitog derbija, sve će stvari biti zaboravljene, pa čak i Željina prva ovosezonska pobjeda nad Bordo timom rezultatom 5:2.

Ekipa Husrefa Musemića u ovom trenutku ima tri boda više od gradskog rivala.

- Bila bi komotnija situacija da smo na nuli. Mogli bismo mirnije igrati. Zadnji poraz nas je odveo na minus tri, ali dobro. Slična situacija je bila i prije prvog derbija. Gora je sada situacija, jer je bliže kraj prvenstva. Nije isto minus pet u sedmom kolu ili minus šest u 18. kolu. Nije sve definitivno gotovo, daleko od toga, ali nije ugodno. Sami smo sebe doveli u tu situaciju. Na nama je da se iz toga iščupamo kako god znamo i da ne obraćamo previše pažnju na to, nego da pokušamo biti na nekom optimalnom visokom nivou, kojeg smo pokazali u nekoliko navrata ove sezone. I bio bih zadovoljan s tim - rekao je uoči utakmice na Koševu trener Plavih Amar Osim.

Osim je naglasio da je snaga Sarajeva u statistici, jer ove sezone je Bordo tim neumoljiv na domaćem terenu i ima maksimalnih osam pobjeda.

U Željezničaru ne mogu računati na povrijeđenog Ermina Zeca, dok su svi ostali igrači na raspolaganju.

Trener Sarajeva Husref Musemić kazao je kako njegova ekipa mora biti pametna, disciplinovana, ne želeći igrati utakmicu da se "revanšira" Želji.

- To je iza nas, bodove ne možemo vratiti, sada imamo priliku da osvojimo nove bodove i o tome trebamo razmišljati - poručio je Musemić.

Strateg Bordo tima smatra da na relaciji Musemić - Osim ne može biti iznenađenja. Musemić je posebno izdvojio jednog igrača Želje, koji nije bio starter u prvoj utakmici gradskih rivala odigranoj na Grbavici.

- Oni nisu puno mijenjali sastav, jedini novi igrač je Semir Štilić, koji ima kvalitetan. Lucidan je i u svakom trenutku može napraviti potez koji niko ne može predvidjeti. To je jedina novina u Želji u odnosu na prethodni derbi - veli Musemić.

Musemić ili Osim, Ahmetović ili Krpić, Rahmanović ili Štilić, bordo ili plavi, Sarajevo ili Željo? Ko će u narednom periodu dominirati glavnim gradom Bosne i Hercegovine, saznat ćemo nešto prije 18 sati.

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 139. takmičarskih utakmica, a u subotu će igrati 120. prvenstveni derbi. Do sada Željo je upisao 36 prvenstvenih pobjeda, Sarajevo 34, a 49 utakmica završeno je neriješeno.

Gol razlika je na strani Bordo tima, 136:135.

Vrijedi spomenuti da su u historiju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

Osim utakmice Sarajevo - Željezničar, u 18. kolu Premijer lige BiH danas će biti odigrana još tri susreta.

Sloboda i Tuzla City od 13 sati na Tušnju igraju lokalni derbi, a od 16 sati Zrinjski u Mostaru dočekuje Mladost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.