open-navfaktor-logo
search
Umjetnička galerija BiH
Svjetska premijera izložbe "Srebrenica" Mersada Berbera 26. oktobra u Sarajevu
Umjetnička galerija BiH u Sarajevu bit će domaćin svjetske premijere izložbe "Srebrenica" Mersada Berbera, koju će bh. publika pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića imati priliku pogledati od 26. oktobra do 25. novembra.
01.10.2020. u 17:33
get url
text

Berber je kroz formu alegorije ispričao priču o genocidu čiji su junaci figure preuzete iz mitova, ali i stvarnog života. Tu se preklapaju slike mrtvačkih glava i leševa s nekim sasvim drugim i dalekim svijetom mitova, legendi, sjećanja na jednu, na neki način, zaboravljenu zemlju – Bosnu.

Mersad Berber, rođen je 1. januara 1940. u Bosanskom Petrovcu, slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine. Predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tokom 1990-ih godina, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, odselio je u Zagreb, i do smrti 2012. godine živio je i radio u Zagrebu i Dubrovniku.

Imao je stotinu samostalnih i sudjelovao u nizu grupnih izložbi u Evropi, SAD-u i Aziji, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Bio je član Ruske akademije umjetnosti od 2007. godine, a 1984. Galerija "Tate" u Londonu uvrstila je Berberove slike u svoju stalnu postavku.

Najpoznatija Berberova djela su: "Splav meduze", "Sarajevske razglednice", "Skenderovi soneti", "Put u Skender-Vakuf", "Otomanske hronike", "Dubrovački dnevnici", "Osman", "Alegorija o Srebrenici" i brojna druga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.