open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
Svuda prođi, u ministarstvo se vrati
Sve profesionalne diplomate su zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova i nakon završetka inozemne misije vraćaju se u MVP gdje se raspoređuju na nova radna mjesta, rečeno nam je u ovoj državnoj instituciji
08.12.2019. u 15:37
get url
text

Šta se dešava s diplomatama Bosne i Hercegovine, počevši od ambasadora preko konzula i savjetnika do tehničkog osoblja kada završe službu u inozemstvu? Na njihovu sreću ne moraju da brinu gdje će zaraditi narednu plaću jer su većina uposlenici Ministarstva vanjskih poslova. 

- Što se tiče ambasadora, oni u pravilu budu imenovani odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ukoliko ambasador nije zaposlenik MVP-a, po završetku službe vraća se na posao koji je radio do odlaska u inozemstvo. Oni, pak, koji su u radnom odnosu u MVP-u  vraćaju se u  Ministarstvo gdje budu raspoređeni na neko drugo radno mjesto, zavisno od potrebe. Znači, mi nemamo nijednog bivšeg ambasadora koji je zaposlen u MVP, a da nije raspoređen. Naravno, dešava se da uposlenik MVP ponovo obavlja dužnost ambsadaora, ali samo kad ga imenuje Predsjedništvo BiH  - kazao nam je Nebojša Regoje, portparol Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tako su sada u različitim sektorima, a kao karijerne diplomate, svoje radno mjesto u MVP-u, prema zvaničnoj internet stranici ove institucije, našli nekadašnji ambasadori Haris Hrle, Tarik Bukvić, Tanja Milašinović-Martinović, Đorđe Latinović, Ahmet Halilović, Aleksandar Dragičević...

Naša javnost se sjeća neslavne epizode Dragičevića s početka 2008. godine, kada je prouzrokovao saobraćajnu nesreću u Zagrebu  dok je bio ambasador BiH u Hrvatskoj. 

Kada su u pitanju profesionalne diplomate, situacija je potpuno jasna.

- Svi oni su zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova. U radnom su odnosu i nakon završetka misije vraćaju se MVP gdje se raspoređuju na nova radna mjesta - istakao je Regoje.

U ovoj za svaku ozbiljnu državu na svijetu veoma važnoj instituciji i dalje funkcionišu bez Zakona o vanjskim poslovima BiH. Istina, formirana je Radna grupa koja bi trebala ubrzati proces usvajanja ovog zakona, kao i najavljeno imenovanje novog Vijeća ministara.

Do tada će MVP raditi u skladu s dokumentom "Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike u BiH", što ga je usvojilo Predsjedništvo BiH sada već daleke 2003. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.