open-navfaktor-logo
search
Protiv su i sankcija Rusiji
Szijjarto: Mađarska ne želi dodatne snage NATO-a na granici s Ukrajinom
Mađarska se protivi dodatnim jedinicama NATO-a na svojoj teritoriji, dok je istovremeno Slovačka je zaključila sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o raspoređivanju američkih trupa.
10.02.2022. u 11:32
get url
text

Mađarska, članica Evropske unije i NATO-a, ne želi dodatne snage NATO-a na granici s Ukrajinom, izjavio je za Euronews u srijedu navečer mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarska neće pristati na premještanje snaga NATO-a na svoju teritoriju, naglasio je Szijjarto i dodao da su "snage NATO-a već u zemlji, odnosno mađarska vojska", koja je "u dobrom stanju" da osigura sigurnost države.

Mađarski ministar vanjskih poslova također se izjasnio protiv sankcija Rusiji, jer "neće stupiti na snagu".

Mađarski premijer Viktor Orban ima prijateljske veze s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prije nedelju dana, Orban se sastao sa Putinom u Moskvi. U prvom planu razgovora bilo je snabdijevanje ruskim gasom.

Mađarski premijer je također ponudio da bude mirovni posrednik između Rusije i Ukrajine.

Odnosi između mađarskog susjeda Ukrajine i Rusije su zategnuti. Sjedinjene Američke Države procjenjuju da bi Rusija uskoro mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu, što Moskva negira. Rusija je danas započela zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom.

Za razliku od Mađarske, susjedna Slovačka, koja je također članica NATO-a, sklopila je vojni sporazum sa SAD-om koji predviđa prisustvo američke vojske direktno na slovačko-ukrajinskoj granici.

Sporazum omogućava Oružanim snagama SAD-a da besplatno koriste slovačke vojne baze Malacky-Kuchyna i Sliač i sve druge objekte obuhvaćene sporazumom. Ugovor važi deset godina uz mogućnost produženja i otkazni rok od godinu dana.

Krajem januara, američki predsjednik Joe Biden naredio je da 8.500 američkih vojnika bude spremno za moguće brzo raspoređivanje u Evropu. Nekoliko dana kasnije objavili su da će dodatnih 3.000 vojnika biti poslato u Njemačku, Poljsku i Rumuniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.