open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Tegeltija opet odgađa sjednicu jer nema kvoruma: Krivi ministre, zaboravlja svoj višemjesečni nerad
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kazao je da će ponovo odgoditi redovnu sjednicu Vijeća ministara zbog nedostatka kvoruma.
07.09.2022. u 14:52
get url
text

Sjednica s oko 130 tačaka dnevnog reda je prvobitno bila zakazana za 1. septembar pa odgođena za četvrtak, 8. septembar, no opet će biti prolongirana i danas će biti utvrđen novi termin.

Tegeltija je za RTRS izjavio da je sjednica prvi put odgođena jer nije bilo ministara iz reda hrvatskog naroda, a da je jučer dobio obavještenje da sjednici 8. septembra ne mogu prisustvovati ministri iz reda bošnjačkog naroda.

VEZANI TEKST - Tegeltija predložio obiman dnevni red: 130 tačaka, nema imenovanja čelnika policijskih agencija

Tegeltija, koji mjesecima nije zakazivao sjednice, uputio je kritike kazavši da ovo nije dobra poruka.

- Pokušavam da vjerujem da ovo nije namjerno, da ovo nije rezultat pokušaja da se nešto opstruira. Nema razloga za to jer ako nešto ne žele da se usvoji, mogu glasati protiv - dodao je Tegeltija.

Rekao je da će i dalje vjerovati da je zauzetost ministara razlog zašto nema sjednica Vijeća ministara.

- Neki drugi šalju poruku da je ovo pokušaj da se blokira Vijeće ministara dok se ne završe izbori. Ja ću prihvatiti i jedno i drugo obrazloženje - kaže Tegeltija.

Da bi mogla biti održana, sjednici Vijeća ministara BiH mora prisustvovati najmanje po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Kada su u pitanju razlozi nemogućnosti prisustva ministara iz reda bošnjačkog naroda sjednici koja je trebala biti održana sutra, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je, kako je saopćeno ranije, otputovao u Azerbejdžan na poziv ministra odbrane te zemlje.

Potvrđeno nam je i da je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić službeno otputovao u SAD, te da je poziv za ovo stigao prije sigurno mjesec dana, što je Tegeltija morao znati kada je za 8. septembar prvi put odgađao sjednicu.

Podsjetimo da redovnih sjednica nije bilo mjesecima upravo jer ih Tegeltija (SNSD) nije ni zakazivao nakon prošlogodišnje odluke stranaka iz RS-a o bojkotu rada institucija BiH. Osim toga je bilo mjeseci kada je održavana samo po jedna, vanredna, sjednica iako je zakonska obaveza da budu bar jednom sedmično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.