open-navfaktor-logo
search
Polufinale Wilmbledona
Teniski klasik, 40. izdanje: Može li Federer protiv Nadala "skinuti prokletstvo" polufinala?
Bit će to njihov prvi meč u Wimbledonu još od epskog finala 2008. godine
12.07.2019. u 08:27
get url
text

Teniski svijet danas će ponovo "stati". Tačnije, oči zaljubljenika u bijeli sport u popodnevnim satima bit će usmjerene ka All England Clubu jer tamo nas očekuju dva spektakla, odnosno dva polufinalna dvoboja ovogodišnjeg Wimbledona.

Prvi, u kojem će Novaku Đokoviću na megdan Roberto Bautista Agut, te drugi, klasik i meč koji je svrstan u jedno od najvećih rivalstava u historiji ovog sporta - Roger Federer protiv Rafaela Nadala.

Đoković protiv Bautiste Aguta vodi 7:3 u međuosbnim dvobojima, ali je ove godine dva puta izgubio od Španca - u polufinalu Dohe i osmini finala Miamija, i to nakon što je osvojio prvi set u oba dvoboja.

A kako god završi prvi polufinalni dvoboj, jasno je da će ljubitelji tenisa na svoje doći tek u drugom meču.

Roger Federer je prolaz u polufinale osigurao 100. wimbledonskom pobjedom, slavivši u četvrtfinalu protiv Japanca Keija Nishikorija. Nešto kasnije pridružio mu se Nadal koji je bio bolji od Amerikanca Sama Querreyja.

Dvojica ponajboljih tenisera svih vremena tako su najavili svoj 40. međusobni dvoboj.

Bit će to njihov prvi meč u Wimbledonu još od finala 2008. godine u kojem je Nadal savladao Federera i prekinuo njegov pobjednički niz te spriječio Švicarca u osvajanju šestog uzastopnog trofeja u All England Clubu.

Nadal ima prednost 24:15 i u polufinalu Roland Garrosa je prekinuo Federerov niz od pet pobjeda u njihovim susretima. Federer vodi sa 2:1 u njihovim obračunima na travnatoj podlozi, a sva tri meča bila su za naslov u Wimbledonu.

Zanimljivo, Nadal i Federer na Grand Slam turnirima do sada su se susretali četiri puta u polufinalima i Španac je slavio u sva četiri dvoboja, dva puta u Roland Garrosu, pa Australian Openu, a posljednji put nedavno u Parizu.

Federer će igrati za plasman u svoje 12. wimbledonsko finale, a 31. na Grand Slam turnirima, dok će Nadal tražiti put prema šestom finalu u All England Clubu, a ukupno 27. na Grand Slam turnirima. Predviđeno je da njihov meč počne danas u 16 sati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.