open-navfaktor-logo
search
U boljem stanju nego ikad
Titov avion ponos zračne flote Flying Bulls
Ovih dana Mostar je ugostio 26 skakačica i skakača koji se takmiče na Red Bull Clif Diving svjetskom prvenstvu, a pažnju Mostaraca pored neustrašivih takmičara privukao je i luksuzni avion Douglas DC-6B, kojim su skakači doputovali u Hercegovinu.
27.08.2021. u 12:57
get url
text

Mostarski novinari imali su priliku pogledati letjelicu koja je od 1958. do 1975. godine služila kao predsjednički avion Josipa Broza Tita.

Danas je ovaj avion ponos Red Bullove zračne flote Flying Bulls. Potpuno je restauriran i luksuzno opremljen, avion je - prema mišljenju stručnjaka - u boljem stanju nego ikad i može ga se smatrati potpuno novim.

- Avion ima historijsko značenje, posebnoe za ovaj dio svijeta jer je to bio Titov avion. Radi se o avionu prve generacije aviona za daleka putovanja bez zaustavljanja. Ujedno je ovaj avion jedina letjelica s četiri propelera koja je još certificirana za prijevoz putnika. Ne postoji niti jedan drugi avion poput ovoga u svijetu - kazao je novinarima pilot Raimund Riedmann.

Dodao je kako je avion malo sporiji u odnosu na današnje mlažnjake, a da je u svoje vrijeme s maksimalnom brzinom od oko 500 km na sat bio jedan od najbržih aviona na svijetu.

- Upravljati ovim avionom je pravi doživljaj jer je to avion iz druge ere. Ovaj avion vozite u pravom smislu riječi, nema hidraulike i kad ga vozite osjećaj je kao da vozite veliki kamion. Kokpit je uglavnom originalan, ali naravno neke moderne stvari su ugrađene u njega i danas može letjeti praktično u svim uvjetima - kazao je Riedmann.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.