open-navfaktor-logo
search
Nakon protesta
Tokom nemira u Kazahstanu privedeno oko 8.000 osoba
Tokom protesta i nemira u Kazahstanu privedeno je 7.939 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).
10.01.2022. u 08:39
get url
text

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kazahstana navedeno je da je od 10. januara privedeno 7.939 osoba.

Saopćeno je da je na dviej tržnice u Almatiju privedeno 207 osoba, a navodi se da je u navedenoj akciji zaplijenjeno pet ukradenih automobila i ukradena roba poput kompijutera, muzičkih instrumenata i oružja.

Komitet za nacionalnu sigurnost Kazahstana naveo je da su neutralisane dvije grupe uključene u događaje u Almatiju.

Saopćeno je da su grupe učestvovale u događajima u cilju narušavanja javnog reda i mira u gradu od 4. do 8. januara, te da su u mjestu gdje su boravili pronađeno oružje i vjerske knjige.

Protesti u Kazahstanu su počeli na zapadu zemlje 2. januara zbog povećanja cijena goriva, a kasnije su se proširili na druga područja. Potom je predsjednik Kassym-Jomart Tokayev proglasio vanredno stanje u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, i naftom bogatoj regiji Mangystau, a kasnije je odobrio i ostavku Vlade.

Tokayev je ranije izjavio da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja na ljude koje je nazvao "teroristima", optužujući ih za nastavak nasilja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana u petak je objavilo da je najmanje 18 pripadnika snaga sigurnosti i 26 demonstranata poginulo tokom nemira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.