navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Velike vrućine

Toplotni val zahvatio region: Ljekari upozoravaju na opasnost od vrućina

Budući da živa u termometru ovih dana u Bosni i Hercegovini i regionu prelazi 30 stepeni Celzijusovih, a u pojedinim predjelima dostigne i 40, važno je pridržavati se nekih preporuka.

Objavljeno: 28.07.2021. u 14:21
get url
text

Velike vrućine i vrlo visok nivo UV zračenja mogu biti opasne ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave osobe.

Iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH preporučuju građanima da se tokom velikih vrućina što više zadržavaju u zatvorenim rashlađenim, klimatizovanim prostorima.

- Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja - poručuju iz ZZJZ FBiH.

Preporučuje se da se ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate, a da se izlazak izbjegava u terminu od 10 do 18 sati.

- Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat vremena dvije do četiri čaše tekućine najbolje ne previše hladnu vodu - preporuka je ljekara.

Upozoravaju da dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zrakama odnosno UV zračenju može izazvati karcinom kože, njeno ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sistema.

Za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako se ne osjeti žeđ. Preporuka je i da se ne konzumira tekućina koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer se na taj način povećava gubitak tekućine.

Zbog velikih vrućina potrebno je izbjegavati tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu, a preporučuju se redovni i manji obroci.

- Voće i povrće dobro operite prije konzumiranja, a meso dobro termički obradite. Kuhanu i lako kvarljivu hranu obavezno držite u frižideru, a prije jela temeljito je podgrijte na temperaturi vrenja u trajanju od nekoliko minuta. Ako je stajala izvan frižidera i na visokoj temperaturi, ovu hranu nemojte konzumirati. Pažljivo sa sladoledom i slasticama - preporuka je ZZJZ FBiH.

Posebnu pažnju treba posvetiti novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama. Djecu ne treba nikada ostavljati u zatvorenim automobilima.

Preporučuje se dobro prozračiti automobil prije ulaska, jer u njima je temperatura oko 70 stepeni, ako su na suncu.

- Čak i ako imate klimu, prozračite automobil prije nego što uđete u njega zbog po zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu - preporuka je ZZJZ.

Kada je riječ o sunčanici, najblaži oblik simptoma je omaglica ili vrtoglavica. Ako je osobi pozlilo, potrebno je skloniti je u hlad, rashladiti hladnom vodom ili oblozima.

- Ako je osoba ostala bez svijesti položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite ljekara. Ako je pri svijesti dajte joj piti ne previše hladne napitke ili vodu. Tokom dana sol je najbolje nadoknaditi supom - preporuka je Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Toplotni val u BiH će se zadržati do kraja mjeseca, a od početka avgusta očekuje se osvježenje.