navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Psihologinja otkrila

Tri jutarnje navike koje će vam pomoći da budete produktivniji na poslu

Jutra mogu biti posebno teška i često je želja ugasiti alarm i nastaviti spavati, posebno tokom zime.

Objavljeno: 27.12.2022. u 21:28
get url
text

Ako mislite da je vrijeme za promjene, ali ne znate kako započeti, psihologinja Jessica Jackson kaže:

- Provjera poruka na mobitelu ili popisa obaveza za dan odmah vas uvodi u stresno raspoloženje i mozak je u fazi panike, piše cnbc.com.

Jackson nudi rješenja koja ćete vrlo lako koristiti i tako biti produktivniji i zadovoljniji na poslu:

Šta želite od dana

Prakticiranje "mindfulnessa" ili uživanja u trenutku može biti od velike pomoći za vašu produktivnost tokom radnog dana.

Jackson savjetuje dan početi meditacijom gdje ćete nekoliko minuta sjediti u tišini, duboko udahnuti i odabrati jednu riječ ili rečenicu koja će vam biti misao vodilja cijelog dana.

"Možete sebi reći:

"Moja namjera je da se danas osjećam uspješno" ili "Želim da dan bude ugodan" te razmislite kako možete to i ostvariti. Možete koristiti samo jednu riječ kao primjera radi, "zahvalnost" koja će odrediti kako ćete reagirati na događaje tokom dana. Tako ćete ostati fokusirani na prioritete ali i biti uzbuđeni radi dana koji je pred vama.

Evo nekoliko pitanja koja predlaže, a koja biste trebali postaviti sebi prije odlaska na posao: što mi je danas važno, šta mi je cilj, čemu se danas nadam, šta uspjeh znači za mene?

Ugasite mobitel i one odustajte

Upravo je odmor od tehnologije najbolji poticaj za vaš mozak ujutro, a ako mu ne dopustite da malo odmora od silnih informacija lako će biti pod stresom, posebno ako pročitate nešto što vas uznemirava.

Puno je aktivnosti u kojima možete uživati, a za koje vam nije potreban mobitel, možete čitati knjigu, pisati dnevnik ili se istegnuti.

Dobrobiti ovakvog opuštanja će vas pratiti tokom cijelog dana jer ćete imati osjećaj da su vam baterije pune.

Učinite jutra zabavnim

Zabavljati se važan je dio pripreme za dan, navodi Jackson.

Pronađite nakon buđenja jednu malu stvar koja će vas nasmijati ili jednostavno ujutro stavite osmijeh na lice koji će postati dio rutine.

Laura Pendergrass, psihologinja, navodi da je potrebno potaknuti endorfin ujutro kako bi cijeli dan protekao u pozitivnom raspoloženju, bilo da se radi o plesu na omiljenu pjesmu dok se spremate na posao ili pozivu prijatelja koji vam je na zabavan način poželio dobro jutro.