navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Motivacija

Trikovi koji će vas spriječiti da preskočite trening

Teško je reći šta je izazovnije: započeti s rutinom vježbanja ili ostati posvećen! Kada smo umorni, zaposleni ili pod stresom vježbanje može izgledati kao zastrašujući zadatak. Jasno je svima da bi trening ili samo istezanje popravilo njihovo mentalno i emotivno stanje, međutim to ne podiže uvijek motivaciju za pokretanje.

Objavljeno: 07.02.2023. u 21:28
get url
text

Uz to, nije potrebno čudo da postanete fit, čak i kada je motivacija prolazna. Zapravo, postizanje vaših fitnes ciljeva rijetko proizlazi iz nepokolebljive motivacije. 

I dok želja da odgodite poziv za buđenje na trening može biti znak izgaranja (i može značiti da vam je potreban dan odmora), ona uglavnom ukazuje na psihičku nespremnost, koja ubija motivaciju. 

Ovo su vrlo specifični trikovi za vježbanje koji će promijeniti vaš način razmišljanja kako biste mogli postići svoje ciljeve.

Postavite male fitnes ciljeve

Ako zaista želite da ostanete posvećeni svojoj rutini vježbanja, pronađite svoje "zašto". Zašto uopšte želite da vježbate? Koji su vaši ciljevi? Možda želite da postanete mršaviji ili jači. Možda tražite način da smanjite stres ili poboljšate svoje raspoloženje. Možda samo želite poboljšati svoje cjelokupno zdravlje! Ovdje nema ispravnog ili pogrešnog odgovora – ovdje se radi o vama i vašim ciljevima. Kada jasno postavite ciljeve, pridržavanje svoje fitnes rutine postaje mnogo lakše.
 
Napišite svoj raspored vježbanja kako biste ispunili svoje ciljeve

Govoreći o ciljevima, počnite ih zapisivati! Ovo uključuje i vaše dugoročne (i kratkoročne) fitnes ciljeve, kao i vaš sedmični raspored vježbanja. Na kraju svake sedmice odvojite vrijeme za planiranje naredne sedmice i rasporedite svoju rutinu vježbanja. Na taj način imate 42 posto veću vjerovatnoću da ćete postići svoje ciljeve.

Odredite svoju odjeću za vježbanje prethodne noći

Isplanirajte svoju odjeću za vježbanje prethodne večeri – helanke, čarape, patike, trenerku itd. A ako vježbate u teretani ili studiju, pripremite svoju torbu za vježbanje! Spakujte sve što vam je potrebno, poput jakne, dezodoransa, četke za kosu ili trake za glavu - provjerite da li imate sve.

Ako svoju odjeću (i torbu) za vježbanje imate spremni za odlazak, uklanjate sve prepreke koje bi vas mogle spriječiti da preskočite vježbanje.

Pronađite prijatelja za fitnes (sa sličnim ciljevima vježbanja)

Iako je svaki fitnes prijatelj odličan, pronalaženje nekoga ko dijeli slične ciljeve može vam pomoći u inspiraciji i motivaciji. Ako oboje radite na istom cilju, vjerojatno ćete oboje imati koristi od toga jer ako nekom od vas nedostaje motivacije, onaj drugi će biti tu da vas podsjeti na vaše ciljeve. 

Nemojte se plašiti da bude kratko

Zapamtite: svaki pokret je dobar pokret! Ako nemate vremena (ili energije) za svoj prvobitni raspored, nemojte u potpunosti odustati od vježbanja – učinite ono što možete. Možda je pet minuta ili 20, ali bez obzira na to, nemojte se plašiti da vaš trening bude kratak. A ko je rekao da su kratki treninzi uopće nedovoljni!? Također, nemojte podcijeniti ni prednosti jednostavne šetnje. Ideja je da svaki pokret – bez obzira na trajanje ili intenzitet – može podržati vaše ciljeve i pomoći vam da ostanete u skladu s vašom fitnes rutinom. Sve se računa!

Održavajte zdravu rutinu izvan vaše rutine vježbanja
 
Siguran sam da ste čuli izreku "tajna uspjeha nalazi se u vašoj svakodnevnoj rutini". Istina je – vaše svakodnevne životne navike izvan vaše rutine vježbanja imaju ogroman utjecaj na to da budete motivirani i dosljedni vašim vježbama. Imati uravnoteženu rutinu i zdrave životne navike sa stvarima kao što su adekvatan san, hrana bogata nutrijentima i tehnike upravljanja stresom ključ su vašeg uspjeha. Ako ste pravilno odmorni, hidrirani i puni "goriva", imat ćete bolje rezultate, brže se oporaviti i biti mnogo motiviraniji.

Pažljivo birajte dane odmora od treninga

Govoreći o zdravim navikama, vaš proces oporavka je jednako važan kao i trening. Uzimanje jednog do dva zakazana dana odmora u sedmici zapravo može poboljšati vaše ciljeve sprječavanjem poreda i izgaranja. Baš kao što mu ime govori, dani odmora daju vašem umu i tijelu vremena da se odmore i oporave kako biste mogli krenuti na sljedeći trening spremni da srušite svoje ciljeve.

Međutim, da biste ostali na pravom putu, nemojte potpuno izgubiti iz vida svoje ciljeve u slobodno vrijeme. U vrijeme odmora ne zaboravite hidrirati, napuniti gorivo i dobro se naspavati. 

Odlukom o tome kako će vaš trening izgledati prije nego što ga uopće odradite, povećat ćete vašu posvećenost redovnom vježbanju, čineći ovo jednim od onih trikova za vježbanje koji mogu podići vašu fitnes igru ​​na viši nivo.

Proslavite sve pobjede! (da, čak i one male)

Razmislite o tome kada ste se zadnji put potapšali po leđima. Možda ste dobili unapređenje na poslu ili ste imali sjajan prvi sastanak. Sjećate se tog osjećaja ponosa? Kao da si na vrhu svijeta? Ta osećanja nisu slučajna.

Osim vježbanja, slavlje (kao što je slavljenje tih malih pobjeda) oslobađa serotonin i dopamin - naše hormone sreće. Osim što potiču osjećaj sreće i zadovoljstva, ovi hormoni također povećavaju našu motivaciju. Dopamin je posebno povezan s motivacijom i nagradom – što više otpuštate, osjećate se motiviranije!

I, ne morate čekati da dostignete veliku prekretnicu da biste osjetili ovaj motivirajući osjećaj zadovoljstva. Ustvari, pokazalo se da slavljenje malih pobjeda čini postizanje velikih ciljeva vjerovatnijim.

Vježbajte samosaosjećanje i samoljublje

Niko nije savršeno, a sigurno neće biti ni vaše fitnes putovanje. Na kraju krajeva, ti si čovjek. Izuzetno je važno pokazati sebi samoljublje i suosjećanje kada stvari ne idu po planu.

Održavanje uma smirenog i sabranog kroz uspone i padove pomaže vam da se brže vratite na pravi put.

Na kraju krajeva, vježbanje je oblik samoljublja, a ako ne volite sebe, manje je vjerovatno da ćete željeti vježbati. Razmisli o tome!

Neka vježba postane zabavna navika!

Jedan od najlakših načina da se držite svojih fitnes ciljeva je da pronađete treninge u kojima uživate. Na ovaj način vježbanje postaje samostalna proslava! Dobijanje i održavanje kondicije je doživotni proces, stoga je važno uživati ​​u putovanju.