open-navfaktor-logo
search
Poziv Vijeću ministara
Turistički radnici iz Međugorja prijete protestima i tužbom: Olakšajte ulazak stranaca
Udruga turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje još jednom je pozvala Vijeće ministara BiH da na sutrašnjoj sjednici donese odluku kojim bi se olakšao ulazak stranih državljana u Bosni u Hercegovinu.
30.05.2021. u 14:26
get url
text

- Od Vijeća ministara zahtijevamo donošenje odluke kako je zatraženo u našoj inicijativi. U protivnom, bit ćemo primorani na organizaciju protesta i tužbi s obzirom da je opstanak nas koji radimo u turizmu, hotelijerstvu, ugostiteljstvu, kao i drugim srodnim branšama vrlo upitan - stoji u saopćenju Udruge.

VEZANI TEKST - U ponedjeljak moguća odluka o Covid-pasošima za bh. građane i o lakšem ulasku stranaca u BiH

U saopćenju se podsjeća da prema važećim propisima državljani trećih zemalja u Bosnu i Hercegovinu mogu ući samo uz predočavanje negativnog PCR testa.

Iz Udruge, pak, traže da se prelazak državne granice omogući uz negativni antigenski ili PCR test, potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o preboljenoj bolesti COVID-19.

Vijeće ministara BiH, uz četiri glasa protiv, na posljednjoj sjednici nije postiglo konsenzus u vezi sa donošenjem izmjena i dopuna odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koja je dopunjena na sjednici.

Ipak, donošenje ove odluke očekuje se na sutrašnjoj sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.