open-navfaktor-logo
search
Organizirala Italija
Turković na Mediteranskom ministarskom dijalogu: Posljedice krize u Ukrajini utječu na prehrambeni sektor u BiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se danas na Mediteranskom ministarskom dijalogu koji je posvećen globalnoj krizi vezanoj za isporuku hrane koja je uzrokovana ratom u Ukrajini.
09.06.2022. u 19:02
get url
text

Sastanak je organizirala Italija u saradnji sa FAO, a u okviru G7 inicijativa.

- Bosna i Hercegovina snažno pozdravlja inicijativu Italije prema zemljama koje su najviše pogođene krizom s hranom zbog rata u Ukrajini. Agresija Rusije na Ukrajinu izazvala je dalekosežnu sigurnosnu, političku, socijalnu i ekonomsku nestabilnost u cijelom regionu, što je posebno došlo do izražaja u pogledu rješavanja pitanja sigurnosti i nestašice hrane - rekla je Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodala je da je, nažalost, i Bosna i Hercegovina značajno pogođena ukrajinskom krizom, što se odrazilo u velikom porastu cijena hrane.

- U ovom trenutku, od kritične je važnosti saradnja svih međunarodnih aktera i utvrđivanje konkretnih mjera za pomoć ugroženim zemljama. Poljoprivredni resursi i potencijali Bosne i Hercegovine, iako su ograničeni, još uvijek su nedovoljno iskorišteni. Potreban je strateški fokus na proizvode i sektore koji mogu biti najproduktivniji i najkorisniji. Nalazimo se u neizvjesnoj situaciji u kojoj posljedice krize u Ukrajini ozbiljno i negativno utiču na prehrambeni sektor u našoj zemlji - istakla je Turković.

Naglasila je da bi širenje sukoba ili dugotrajni rat u Ukrajini mogli dodatno zakomplicirati globalnu trgovinu i dovesti do daljnjeg rasta cijena energije i hrane u regionu i šire, zbog čega će i Bosna i Hercegovina morati poduzeti mjere za ublažavanje krize.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.