open-navfaktor-logo
search
Posjete
Turković sa ministrom vanjskih poslova Japana: Potpisali smo sporazume koji će ojačati BiH
Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, sastala se danas sa ministrom vanjskih poslova Japana Toshimitsuom Motegijem koji boravi u posjeti BiH.
01.05.2021. u 13:08
get url
text
Sa susreta

- Ovo je izuzetno važna posjeta za BiH. Japan je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. To se kroz 25 godina diplomatskih odnosa potvrđuje. Potpisali smo sporazume koji će ojačati državu BiH. Razgovarali smo o tri najvažnija pitanja, borbi protiv COVID-19, napretku BiH te ekonomskoj saradnji - istakla je Turković.

Potpisana su dva važna sporazuma.

Toshimitsu Motegi i Bisera Turković

Nakon bilateralnog sastanka delegacija, Turković i Motegi potpisali su Sporazum razmjenom nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od 500 miliona japanskih jena (oko osam miliona KM) koji će biti usmjereni u borbu protiv ilegalnih migracija.

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno problemima u isporuci vakcina.

- Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule sa mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje, vjerujem da će Japan iz svoje pozicije pomoći kako bi te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije. Kao članica Vijeća za implementaciju mira, Japan je vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uprkos negativnoj retorici - naglasila je ministrica Turković.

U fokusu razgovora bili su i razvojni infrastrukturni projekti, te ekonomski rast.

Turković je kazala da tu postoji ogroman prostor za napredak, te dodala da veliki potencijal za saradnju postoji u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji.

Motegi je istakao da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo Bosne i Hercegovine i da će i dalje pomagati našoj zemlji u izgradnji države i pomirenju naroda.

VEZANI TEKST - EU: Ne podržavamo bilo kakve promjene granica na Balkanu

- Naše dvije države dijele osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava, vladavina prava i tržišna ekonomija. Na sastanku sa ministricom smo se usaglasili oko namjere da zajedno rješavamo regionalne i međunarodne probleme - istakao je Motegi.

On je naglasio da je ulazak zemalja Zapadnog Balkana, uključujući BiH, u EU vrlo bitan za realizaciju ujedinjene Evrope dodavši da će Japan kroz "Inicijativu o saradnji na Zapadnom Balkanu", koju je 2018. godine najavio tadašnji premijer Japana, nastaviti pomagati unutrašnje reforme Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europsku uniju.

Danas je potpisan i Sporazum između Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči.

Sporazum su potpisali ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito i direktor ITF-a Tomaž Lovrenčič. Pomoć će biti usmjerena za nabavku opreme za deminiranje, podizanje svijesti o minama i obrazovanje o opasnostima od mina.

- Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka EU uprkos negativnoj retorici. U najskorije vrijeme ćemo formirati široki i sadržajni okvir za jačanje ekonomske saradnje u oblastima od obostranog interesa - naglasila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.