open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Turković u Indoneziji: Razgovarano i o izvozu halal proizvoda iz BiH
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se u Džakarti sastala sa ministricom vanjskih poslova Republike Indonezije Retno Marsudi.
10.06.2022. u 14:50
get url
text

Na početku razgovora ministrica Turković je podsjetila da se proteklog mjeseca navršilo 30 godina od priznanja nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine od Indonezije, te zahvalila za kontinuiranu pomoć i podršku u posljednje tri decenije.

Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, a Turković je predstavila potencijale i prednosti bh. tržišta, dodajući da Bosna i Hercegovina više od 70 posto svojih proizvoda izvozi u EU, što predstavlja veliku šansu za investitore.

Napomenula je da Bosna i Hercegovina, iako mala zemlja, ima kvalitetnu metalsku, drvnu, prehrambenu, namjensku i hemijsku industriju, u kojima se može ostvariti veća buduća saradnja. Razgovarano je i o mogućnostima izvoza proizvoda sa halal certifikatom iz BiH, unapređenju aviosaobraćaja, energetskom sektoru, te o povezivanju privrednika i privrednih komora dvije zemlje.

Sagovornice su ocijenile da je važno finalizirati sporazume između dvije zemlje koje su u različitim procedurama, a koji će dodatno doprinijeti jačanju naših odnosa. Također, razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima.

Ministrica Marsudi je kazala da Indonezija i Bosna i Hercegovina imaju duboke i jake veze, te da je opredijeljena za rast saradnje, u čijem fokusu će biti ekonomija, obrazovanje, kultura i druge oblasti. Također, istakla je važnost povezivanja investitora, biznis sektora, ali i privrednih komora.

Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja i o ratu u Ukrajini, te o ekonomskim i sigurnosnim posljedicama, koje se osjete u cijelom svijetu. Ministrica Marsudi je upoznala ministricu Turković sa indonežanskim predsjedavanjem grupom G-20, koju čini 20 najrazvijenijih zemalja u svijetu, te sa izazovima s kojima se ova zemlja suočava.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstojećim izborima, a ministrica Turković se zahvalila Republici Indoneziji za podršku tokom usvajanja Rezolucije o BiH na zasjedanju OIC-a u martu ove godine. U okviru posjete ovoj prijateljskoj zemlji, Turković i delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, sastat će se i sa drugim visokim zvaničnicima Indonezije, s kojima će razgovarati o unapređenju i jačanju saradnje, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.