open-navfaktor-logo
search
U planu i izvoz
Turska spremna za proizvodnju prve borbene bespilotne podmornice
Unaprijedivši prvu bespilotnu podmornicu turske nacionalne industrije ULAQ, Brodogradilište Ares spremno je i za proizvodnje odbrambeno-borbene bespilotne podmornice ULAQ DSH/ASW.
20.08.2021. u 11:05
get url
text

Čelnik te kompanije iz Antalije Utku Alanc razgovarao je s novinarom AA na marginama 15. međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF 2021) koji se održava u Istanbulu i tom prilikom je saopćio da je autonomna podmornica ULAQ unaprijeđena laserski navođenim projektilima koji su na testiranju imali apsolutni učinak.

Ističući kako turska odbrambena industrija konstantno radi na unapređenju bespilotnih plovila, Alanc je kazao da je novi model ULAQ-a najnoviji model koji je izložen na sajmu IDEF 2021.

- Radili smo na razvoju dva nova modela borbene podmornice – čamca. U posljednje vrijeme primjećujemo sve češće sabotaže u lukama koje izvode ronilačke ekipe ili male podmornice. Za potrebe prevencije takvih napada smo razvili borbene čamce. U saradnji s partnerskom kompanijom Meteksan počinjemo proizvodnju i takve bespilotne podmornice. Završeni su svi nacrti i spremni smo za tu proizvodnju. Činimo sve da to bude tokom ove godine. Prioritet su nam potrebe turskih snaga, a potom je u planu i izvoz - kazao je Alanc.

On je kazao da je udio domaće proizvodnje u projektu proizvodnje bespilotnih podmornica 90 posto, a da su sistemi oružja tih podmornica u potpunosti domaći proizvodi Turske. Kompanija ima kapacitet godišnje proizvodnje 50 bespilotnih podmornica.

Alanc je kazao da kompanija Ares radi i na brojnim drugim projektima odbrambene industrije. Ta kompanija proizvela je skoro kompletan inventar Obalske straže Katara.

- Iz Katara trenutno očekujemo još jedan projekt vezan za brodove za gašenje požara. Prisutni smo i u Omanu, a prodajemo plovila i na afričkom tržištu. Cilj nam je da brzo uđemo i na tržište Južne Amerike koje slovi za teško dostupno - kazao je Alanc.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.