open-navfaktor-logo
search
(Ne)humanost na djelu
Tužbe protiv zemalja EU-a koje nisu ispunile izbjegličke kvote
Poljska, Češka i Mađarska prekršile su evropske zakone kad nisu primale izbjeglice po izglasanim kvotama 2015. i 2016. godine
31.10.2019. u 17:23
get url
text
Izbjeglice

Poljska vlada upozorila je danas, povodom saopćenja nezavisnog advokata Suda pravde Evropske unije da su Poljska, Češka i Mađarska prekršile evropske zakone kad nisu primale izbjeglice po izglasanim kvotama 2015. i 2016, da svoje obaveze po kvotama nije ispunila ni većina ostalih članica Unije i da je diskriminacija to što je Evropska komisija tužila samo te tri nove članice.

- Odluke o relokaciji nisu izvršene u potpunosti u većini zemalja članica, što potvrđuje da je mehanizam relokacije predviđen u njima pogrešan. Komisija je, ipak, tužila Sudu EU-a samo tri članice – Poljsku, Češku i Mađarsku. To izaziva sumnje u to da ravnopravno tretira zemlje članice - saopćio je povodom nalaza nezavisnog advokata Suda EU-a, pred očekivanu presudu, glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller.

Naglasio je da i nalaz nezavisne advokatice Eleanor Sharpston i eventualna ista takva presuda Suda neće za Poljsku imati nikakvu važnost u praksi jer su odluke o relokaciji i izbegličkim kvotama prestale važiti u septembru 2017. i njihovo izvršenje više nije moguće.

- Najvažniji cilj politike Vlade jest garantiranje sigurnosti našim građanima. Naše djelovanje rukovodilo se interesima poljskih građana i odbranom od nekontrolirane migracije. Zahvaljujući oštrom stavu Poljske i Višegradske grupe, cijela Unija promijenila je pristup migracijskoj politici i odustala od obavezne relokacije izbjeglica - rekao je Mueller, javlja poljska televizija TVN24, prenosi Beta.

Sharpston je u neobavezujućem mišljenju pred presudu, koje obično Sud EU-a uvažava u presudi, a svakako je uzima u obzir, upozorila da se upravo Poljska, Češka i Mađarska nisu mogle pozivati na sigurnost svojih građana za to da ne primijene neki usvojeni element legislative EU-a.

- Spomenute zemlje članice ne mogu se pozivati na svoje obaveze u održavanju javnog reda i sigurnosti i zbog toga odbiti primijeniti pravni akt EU-a s kojim se ne slažu - citira iz njenog nalaza TVN24.

Agencija Beta navodi da je nezavisna advokatica Suda pravde EU-a upozorila da pristajanje na izbjegličke kvote ne bi ugrozilo sigurnost u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj zato što su tokom cijelog procesa relokacije te zemlje i njihovi nadležni organi imali i mogućnost i pravo provjeriti izbjeglice koje primaju i odbiti one koji bi mogli biti potencijalna opasnost po sigurnost.

- Neizvršavanje tih odluka iz tog razloga što one u konkretnom slučaju mogu biti negativno prihvaćene ili nepopularne prvi je korak u pravcu rušenja društva oslonjenog na vladavinu prava - naglasila je Sharpston.

Češki premijer Andrej Babiš saopćio je danas da će Vlada proučiti nalaz, ali da je on neobavezujući.

- Stav nezavisne advokatice nije obavezujući, to je svježa stvar, Češka taj stav proučava i analizira. U svakom slučaju bit će neophodno sačekati odluku suda, koja je jedina obavezujuća - saopćio je češki premijer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.