open-navfaktor-logo
search
Ne vide problem
Tužilaštvo BiH o asanaciji zadruge Kravica: Proces osiguravanja dokaza na ovom lokalitetu je okončan
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odgovorilo je Faktoru kako je proces prikupljanja dokaza na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravice okončan, te su ustvrdili kako niko iz ove institucije ne sprečava porodice žrtava da dođu u posjed predmeta pronađenih u masovnim grobnicama.
27.04.2022. u 16:43
get url
text

VEZANI TEKST - Memorijalni centar Srebrenica: Općina Bratunac nastavlja tamo gdje su stali Mladić i Deronjić

Nakon što je direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić reagirao putem svog Twitter naloga na asanaciju Poljoprivrednog magacina u Kravici koja se, kako je napisao, vrši po naredbi načenlika Općine Bratunac Srđana Rankića, uslijedile su i druge brojne osude ovog postupka u Bratuncu.

Tako je i Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine saopćio kako najstrožije osuđuje asanaciju Zemljoradničke zadruge Kravica čiji je cilj uklanjanje dokaza o streljanju najmanje 1.300 zarobljenih Bošnjaka 13. jula 1995. godine od strane MUP-a i Vojske RS-a.

Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva BiH optužnice su podignute protiv 15-ak osoba, zbog zločina počinjenih na navedenom lokalitetu, a određen broj optuženih, procesuira i pravosuđe u Srbiji.

VEZANI TEKST - SDA: Nedopustivo da Općina Bratunac u Kravici uklanja dokaze genocida, Tužilaštvo BiH mora reagirati

 

- Na navedenom lokalitetu više puta su rađeni uviđaji i vještačenja, kako u predmetima Haškog tribunala, tako i Tužiteljstva BiH, kako bi se osigurali dokazi potrebni za predmete koji su procesuirani i taj je proces okončan – kazali su iz Tužilaštva, te dodali:

- Također, Tužilaštvo BiH je institucija krivičnog procesuiranja i nema ovlasti u pogledu imovinsko-pravnih odnosa povezanih sa objektima i lokacijama na kojima su počinjeni ratni zločini, kako na području Srebrenice i okoline, tako i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine.

Zatim su podsjetili kako davanje određenom objektu ili prostoru, statusa spomen-obilježja ili slični vidovi zaštite, nisu u nadležnosti tužilaštva već u nadležnosti institucija civilne vlasti u BiH.

Iz Tužilaštva su, također, odgovorili na tvrdnje Suljagića koji je kazao kako "Gordana Tadić i Milanko Kajganić godinama sprečavaju Memorijalni centar Srebrenica - Potočari i porodice žrtava da dođu u posjed predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, tobože zato što su predmet istrage".

VEZANI TEKST - Suljagić: Po naredbi načelnika Bratunca počela asanacija mjesta zločina u Kravici

 

- Niko iz Tužilaštva BiH ne sprečava porodice žrtava da dođu u posjed predmeta pronađenih u masovnim grobnicama. U procesima identifikacija posmrtnih ostataka nakon ekshumacija, nakon izvršenog fotografiranja i krim-tehničke obrade, predmeti se zajedno sa tijelima i posmrtnim ostacima, uglavnom daju porodicama žrtava - rekli su.

Oni su na kraju podvukli da se navedeni radovi i aktivnosti u Općini Bratunac ne poduzimaju po nalogu Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.