open-navfaktor-logo
search
Čapljina i Široki Brijeg
U akciji FUP-a pronađena tri kilograma droge, uhapšene tri osobe
U akciji "Bum" Federalne uprave policije u Čapljini i Širokom Brijegu pronađeno je oko tri kilograma droge amfetamin i heroin, a uhapšene su tri osobe.
12.11.2021. u 13:25
get url
text

Policijski službenici Federalne uprave policije sa područja Mostara u saradnji sa Policijskom upravom Čapljina pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u srijedu su izveli akciju "Bum" na području Čapljine, te uhapsili dvije osobe inicijala J. P. (1974) i V. P. (1991) iz Ljubuškog koji se sumnjiče za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Čapljini, policijski službenici FUP-a su pretresli iznajmljeni objekt koji neprijavljeno koriste pomenute osobe, te je tom prilikom pronađeno oko kilogram amfetamina, kao i određena količina heroina, mobilni telefoni i sim kartice, kao i drugi predmeti koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Iz FUP-a ističu da su u nastavku akcije jučer policijski službenici FUP-a u saradnji sa PU Široki Brijeg pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona na području Širokog Brijega uhapsili osobu inicijala I. K. (1985) koja se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

- Ova osoba višestruki je povratnik u vršenju krivičnih djela u zemljama Evropske unije odakle je deportovan u Republiku Hrvatsku. Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijeg policijski službenici FUP-a izvršili su pretrese objekata koje na području općine Široki Brijeg osoba koristi i tom prilikom su pronađena oko dva kilograma materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, jedna ručna bomba, te vatreno oružje sa osam metaka, kao i dva mobilna telefona sa sim karticama, što će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku – saopćili su iz FUP-a.

Uhapšeni u Širokom Brijegu će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a u Mostaru, u zakonskom roku biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva ZHK uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

- Sve osobe se sumnjiče da su određeni vremenski period s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge, neovlašteno nabavljali i stavljali u promet navedene opojne droge. Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju krivičnih djela – zaključuju iz FUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.