open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U Begovoj džamiji klanjana dženaza šejhu Salihu ef. Ibriševiću
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu klanjana je dženaza šejhu hadži Salihu Faruki ef. Ibriševiću.
24.11.2021. u 14:16
get url
text

Od uvaženog šejha oprostili su se njegovi prijatelji, šejhovi, derviši, porodica, komšije, predstavnici Islamske zajednice čiji je uposlenik bio, saradnici, brojne delegacije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, regije, Evrope, Turske, Amerike, Irana.

VEZANI TEKST - Na ahiret preselio šejh Salih efendija Ibrišević Faruki

Nepregledna kolona ljudi je Baščaršijom nosila tabut šejha Ibriševića do mjesta vječnosti, a njegov mezar će biti na mezarju Hambina Carina.

Bio je sufija, znalac, živi Kur'an, učitelj, predvodnik zaljubljenih, šejh pravovjernih hadži Salih Faruki efendija Ibrišević preselio je na ahiret u 81. godini života.

Rođen je 15.5.1941. godine u Paležu kod Kiseljaka. Živio je skromno. Bio je ugodno i priželjkivano društvo stotinama svojih sljedbenika. Govorio je, predavao, prevodio i pisao o temama iz sufizma, akaida, ahlaka, tefsira, hadisa, fikha, arapske lingvistike, prirodnog okruženja i nauke općenito i izvrstan je poznavalac rješenja hanefijske pravne škole.

Poštovan je i cijenjen od svojih prijatelja i pristalica ali i od svojih neprijatelja. Pun razumijevanja i samilosti za svakoga, za muslimana i nemuslimana. 

Autor je više knjiga: Pravi put i stranputice, Risala, Ako hoćeš derviš bit, Šejhov govor znaj istina je, Govor sufije. Preveo je djela Dragulji Mudrosti, pet djela Mekkanskih otkrovenja od čuvenog Šejhul Ekbera ibn Arebija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.