open-navfaktor-logo
search
U džamijama dove
U BiH niz programa povodom obilježavanja pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine
U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini bit će organizirani programi povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča kojeg su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti u Turskoj 15. jula 2016. godine.
14.07.2022. u 11:34
get url
text

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin govorio je o aktivnostima koje će u BiH biti organizovane povodom obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča.

- U Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci te još nekoliko gradova održat ćemo aktivnosti u okviru obilježavanja 15. jula – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva - rekao je Girgin.

Dodao je kako će većina aktivnosti biti održana u glavnom gradu, Sarajevu.

- Ujutro ćemo (obilježavanje, op.a.) početi panelom u Institutu 'Yunus Emre'. Panelu će prisustvovati i domaći zvaničnici - rekao je Girgin.

Dodao je da će biti održana dodjela nagrada u okviru takmičenja literarnih radova na temu "15. juli".

Izložba na Baščaršiji

- Nakon toga će na mezarju Kovači biti proučena dova. U Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon džuma-namaza bit će proučena dova. Također, izložba fotografija tokom cijelog dana bit će otvorena na Baščaršiji, u blizini Sebilja - rekao je ambasador Girgin.

Navečer će na Baščaršiji, u blizini Sebilja biti prikazan kratki dokumentarni film s izjavama Bosanaca i Hercegovaca koji su u noći s 15. na 16. jul 2016. godine bili u Turskoj. Zahvalio je BH Asocijaciji turskih alumnista (TUMED) i Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) na ovom projektu.

Girgin je rekao i kako će u petak navečer sarajevska Vijećnica biti osvijetljena bojama zastave Republike Turske te pozvao građane da prisustvuju događaju, a u 22 sata je planirana zajednička fotografija.

- Pored toga, tokom cijelog dana, s obzirom na to da je petak, u džamijama u nekoliko mjesta u BiH bit će proučene dove za šehide - rekao je Girgin.

Dodao je kako su medijima upućeni dopisi i u vezi s pomenutim dokumentarnim filmom.

Planirana je podjela brošura i prigodna obraćanja u nekoliko gradova.

- Na taj način ćemo se prisjetiti naših šehida, pomoliti se za njih, a ujedno još jednom braću u BiH podsjetiti na ovu opasnost i prijetnju koju predstavlja teroristička organizacija Fetullahci (FETO) - kazao je Girgin.

Podsjetio je kako FETO ne predstavlja prijetnju samo po Republiku Tursku, nego za sve zemlje u kojima je aktivan.

Istakao je kako Turska nastavlja upozoravati na opasnost koju FETO predstavlja, a organiziranje programa povodom godišnjice puča je samo jedan od načina podsjećanja na značaj borbe protiv terorista.

Teroristička organizacija koju predvodi Gulen

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.