open-navfaktor-logo
search
Nastupila Crvena jabuka
U Gračanici svečano otvorene 12. Sportske igre mladih
Plazma Sportske igare mladih Bosne i Hercegovine, njihova 12. sezona, svečano je otvorena jučer u Gračanici.  
02.06.2022. u 13:52
get url
text

Više od 2.000 učenika iz svih osnovnih škola sa područja Gračanice, uživalo je na Gradskom skveru u zabavnom programu. Najmlađe osnovnoškolce zabavljali su i rasplesali Amel Ćurić i Samir Salčin, poznati virtuoz s loptom koji je djecu oduševio žongliranjem, a najveći aplauz dobili su najmlađi učesnici programa JU Dječiji vrtić "Naša djeca", koji su raspjevali publiku izvođenjem pjesme "Djeca su ukras svijeta".

Grad Gračanica priključila se Arilju i Rijeci kao regionalni centar otvaranja Plazma Sportskih igara mladih za 2022. godinu.

- Mi smo ovih dana slavili Dane Gračanice i ovo je kruna naših aktivnosti. Sretni smo i zahvalni što je Gračanica ove godine domaćin Svečanog otvaranja Plazma Sportskih igara mladih, pogotovo jer djeca kroz Igre uče o toleranciji, solidarnosti, odgovornosti i poštivanju drugih. Ono što je meni najbitnije je da djeca uče da je poraz zapravo pobjeda, a suze zapravo osmijeh, i to je ono što je najvažnije. Iz Gračanice smo danas poslali poruku tolerancije, ljubavi, a osmijesi djece govore da ova država može ići u pravom smjeru. Igre su zakon - istakao je Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice.

U ime Plazma Sportskih igara mladih djeci i prisutnima obratio se i regionalni predsjednik Igara, Zdravko Marić.

- Prije svega zahvaljujem se Gračanici na nevjerovatnom gostoprimstvu. Posebno sam sretan kada vidim sa koliko su emocija djeca popratila Svečano otvaranje. Želim da se djeca zabavljaju, jer zbog njih Igre i postoje i da druženje uvijek bude u prvom planu. Koristim priliku da se zahvalim i vladama zemalja gdje se Igre održavaju, koja se od ove godine uključila aktivnije u naše aktivnosti - kazao je Zdravko Marić, regionalni predsjednik Sportskih igara mladih.

U ime Federalnog ministarstva kulture i sporta svim prisutnima obratio se Goran Lulić.

- Zahvalio bih se organizatorima i svim privatnim kompanijama koje su omogućile da se 12. put po redu Igre održe u BiH. Djeca kroz sport uče o svim stvarima koje će ih dočekati u životu, te će se upravo zbog sportskog iskustva znati i nositi s njima. Naučit će i da gube i da pobjeđuju, ali najbitnije, da razvijaju timski duh bez čega ni u jednoj sferi života danas ne možete - rekao je Lulić.

U sklopu Svečanog otvaranja 12. Plazma Sportskih igara mladih održan je i Dan sporta, gdje se više od 150 ekipa, učenika od prvog do petog razreda osnovnih škola takmičilo u igri između dvije vatre i atletici.

Druženje u Gračanici završeno je vatrometom i koncertom Crvene jabuke gdje je više hiljada ljudi uživalo u pjesmama legendarnog bh. benda.

Igre će u 2022. godini obići 45 bh. gradova i družiti se sa više od 55.000 učesnika, nakon čega slijede polufinalni turniri, Veliko finalno takmičenje u Sarajevu, te Međunarodno finale u Splitu, gdje će se naši državni predstavnici boriti za titulu najboljih u regiji protiv ekipa iz Hrvatske i Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.