Interes naroda

U Iranu se održavaju protesti zbog poskupljenja goriva

FOTO: Anadolija

Predsjednik Irana Hasan Rouhani izjavio je da je nakon četiri godine došlo do prvog poskupljenja goriva u toj zemlji i da je to vlast uradila u interesu naroda

U nekoliko gradova Irana održavaju se protesti zbog poskupljenja goriva.

Najmasovniji protesti već nekoliko dana se održavaju u gradovima Ahvazu, Khorramshahru, Birjandu, Mashhadu, Gecsaranu, Sirjanu, Bandar Abbasu, Isfahanu i Shirazu.

U Isfahanu je zapaljena i benzinska pumpa, a iračke snage sigurnosti provode pojačane mjere sigurnosti, posebno na benzinskim pumpama.

U Mashhadu je jučer došlo i do sukoba između policije i demonstranata.

Predsjednik Irana Hasan Rouhani izjavio je da je nakon četiri godine došlo do prvog poskupljenja goriva u toj zemlji i da je to vlast uradila u interesu naroda i kako bi od povećanja prihoda pomogla ljudima sa nižim primanjima.

Sukob građana i policije        FOTO: Anadolija

Rouhani je kazao da vlada Irana nema namjeru uzmirati profit od povećanja benzina te je obećao da će sva zarada biti podijeljena za 60 miliona ljuni.

Ranije je Iranska naftna kompanija saopćila da će vlada Irana i dalje davati subvencije na 60 litara benzina mjesečno po vozilu, ali da je litar tog goriva poskupio sa 1.000 na 1.500 rijala (sa 0,09 na 0,13 dolara)

Svaki litar više od mjesečne subvencionirane kvote od 60 litara Iranci će plaćati 3.000 rijala (0,26 dolara).

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga