open-navfaktor-logo
search
Loše stanje
U kakvim uvjetima borave učenici: Besplatni higijenski ulošci da, ali prvo sapun i toalet papir
Najava premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da prvi u Bosni i Hercegovini kreću u borbu protiv menstrualnog siromaštva uvođenjem besplatnih higijenskih uložaka u sarajevske škole izazvala je brojne reakcije. Međutim iako pozitivan trend i vid pomoći učenicama, brojni su se osvrnuli na generalno stanje higijene u školama i uvjete u kojima učenici borave.
12.03.2022. u 21:22
get url
text

Maja Ljubović, majka i profesorica, i u objavama na društvenim mrežama i za portal Faktor komentirala je stanje u školama kada je higijena u pitanju i najavu premijera Forte da će se u škole uvesti besplatni higijenski ulošci.

- Prirodom posla često sam radila i boravila i u osnovnim i u srednjim školama u cijeloj BiH i nažalost vidjela to što sam vidjela. Naše djevojčice idu u toalete koji jako često nemaju funkcionalna vrata. Ti toaleti su nerijetko čučavci. Toaleti u pravilu nemaju kante za smeće u koje bi se potrošeni uložak bacio, nemaju sapuna i papira, a topla voda je misaona imenica, da bi oprale ruke nakon odlaska u toalet – navodi između ostalog Ljubović.

- Ne znam koliko treba fokus biti na školske toalete, koliko na društvenu stigmatizaciju menstruacije. Ona se krije, o njoj se ne priča. Tako nas odgajaju škole, ali nas tako prvenstveno odgajaju porodice, i to se mora mijenjati – navela je između ostalog Ljubović.

{$galerijaFotografija}

Elma Dizdarević, potpredsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, ističe da podržavaju akciju da se u školama osiguraju higijenske potrepštine za učenice, ali da su više puta ukazivali na loše higijenske uvjete u školama.

- Naglašavamo da je već dugo Vijeće roditelja ukazivalo na loše higijenske uvjete u školama. Obilaskom škola možete se uvjeriti, a neke od tih škola su Srednja medicinska škola Sarajevo, Osnovna škola "Nafija Sarajlić"... Zato ovim putem apelujemo da se u svim školama prije ove incijative urede i renoviraju toaleti da bi se mogla provoditi ova vrsta higijene. U osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo u toaletima još se koriste "čučavci", ne rade česme, a da ne govorimo o toploj vodi. Toalet papira, tečnih sapuna i ubrusa za ruke nema ili se na početku mjeseca postave u toalete, a već nakon par dana ih nestane pa učenici nemaju uvjete za održavanje osnovne higijene ruku. Naravno da će osim toaleta biti potrebno osigurati i dodatne prostorije za održavanje higijene učenica jer veliki broj učenica ne dolazi u školu zbog nemogućnosti održavanja higijene. Nadamo se da su osigurani uvjeti za čuvanje higijenskih potrepština i njihovo odlaganje poslije upotrebe. Svaka incijativa koja će našim učenicima osigurati ugodniji, sigurniji boravak u školi, bit će pozdravljena i dobrodošla – navela je Dizdarević za Faktor.

Erzumana Fukelj, predsjednica Udruženja direktora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, kazala je da kada su u pitanju higijenske potrepštine, toga školama uvijek treba.

- Ali s obzirom na sredstva koja se izdvajaju, škole imaju dovoljno da održavaju higijenu na visokom nivou i kada je u pitanju i čistoća i dezinfekcija. I u periodu pandemije kada su bile pojačane potrebe za dezinfekcionim sredstvima, škole u tome nisu oskudijevale – kazala je Fukelj.

Senad Alić, predsjednik Zajednice direktora srednjih škola Kantona Sarajevo, za Faktor je kazao da su se sve škole, naročito u vrijeme pandemije dodatno aktivirale po pitanju nabavke higijenskih sredstava i da je svaka škola imala nadzor sanitarne inspekcije.

- Zanimljiva je najava premijera Forte i možda izlazi iz domena našeg društvenog posmatranja tih stvari. Možda smo još podložni tabu temama. Možemo pozdraviti ovu odluku i možda je vrijeme da počnemo već sada govoriti o higijenskoj zaštiti mladih ljudi – zaključio je Alić.

Iako nadležni kažu da higijenskih sredstava ima i da je higijena na dobrom nivou, podsjećamo na slučaj Srednje zubotehničke škole u Sarajevu kada je donesena odluka da su učenici dužni, između ostalog, uplatiti 12 maraka za sredstva za higijenu za osam mjeseci, te pet maraka za nabavku sredstava za dezinfekciju ruku i površina. A sudeći prema razgovorima sa roditeljima ovo nije jedini slučaj takvih zahtjeva, već naprotiv. Često se dešava da djeca sama moraju donositi maramice ili novac za sredstva za higijenu u školu.

Podsjećamo da je prije Fortine najave o uvođenju besplatnih higijenskih uložaka u škole na području KS takva inicijativa usvojena jednoglasno na Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo.

Toaleti u Srednjoj medicinskoj školi
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.