open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
U Mostaru održan sastanak delegacija HDZ-a i SDA, najavljen novi susret u Sarajevu
Naredni sastanak je zakazan za četvrtak u Sarajevu, kada i istječe načelni rok od dvije sedmice za utvrđivanje okvira, ali nije poznato da li će taj okvir zaista biti utvrđen u predviđenom vremenskom periodu
22.11.2019. u 10:59
get url
text

U četvrtak je u Mostaru, saznaje Faktor, održan sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem je razgovarano o izmjeni Izbornog zakona BiH u kontekstu provedbe relevantnih presuda međunarodnih i domaćih sudova.

Delegacije su činili ekspertni timovi tih stranaka, a informaciju o održavanju sastanka je Faktoru potvrdila Alma Čolo, članica ekspertnog tima SDA i zastupnica te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Nismo završili posao. Nastavljamo u četvrtak jer je članica HDZ-ovog ekspertnog tima, gospođa Borjana Krišto, na putu, tako da ćemo u četvrtak imati novi sastanak u Parlamentu – kazala je Čolo.

Posljednji sastanak delegacija ovih stranaka, kojem su prisustvovali i predsjednici, održan je 14. novembra u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, kada je utvrđen načelni rok od dvije sedmice za kreiranje okvira za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST - Izetbegović nakon sastanka sa Čovićem: Imamo šansu za dogovor, uključit ćemo SBB i DF

Taj okvir, kazala nam je Čolo, na jučerašnjem sastanku nije čvrsto definiran.

- Radimo na tome da dođemo do nekog kompromisa kada je u pitanju mijenjanje Izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH – izjavila je članica ekspertnog tima SDA.

Iz HDZ-a, dodala je, kao prioritet ističu odluke Ustavnog suda BiH, naročito onu donesenu po apelaciji Bože Ljubića.

- Ustavni sud BiH je konstatirao da postoji legitimno predstavljanje, te da je to nešto što što je dio našeg Ustava. HDZ insistira više na tome nego na provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava. Pokušavamo doći do nekog kompromisa, da ispoštujemo međunarodne obaveze, a i da vidimo šta je to što se Hrvatima može izaći u susret, ali da ne izađemo iz ustavnopravnog okvira BiH – pojašnjava Čolo.

Naredni sastanak je zakazan za četvrtak u Sarajevu, kada i istječe načelni rok od dvije sedmice za utvrđivanje okvira, ali nije poznato da li će taj okvir zaista biti utvrđen u predviđenom vremenskom periodu.

- Moguće je, mada ja mislim da je insistiranje HDZ-a da to riješimo prije konstituiranja vlasti na federalnom nivou prezahtjevan put i logičnije je da to ostavimo nakon konstituiranja vlasti, da to rješavamo postepeno – zaključila je Čolo.

Nakon utvrđivanja okvira, u pregovore će se, kako je to najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, uključiti i Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost (SBB).

- Ja sam tako dogovorio sa njihovim predsjednicima, a zatim, ako uspijemo sa njima postići dogovor, a mislim da imamo šansu, onda bi naravno to sve išlo dalje kroz parlamentarnu proceduru. Mi smo posebno zainteresirani za konačnu implementaciju presuda po apelacijama "Sejdić-Finci", "Zornić" i "Pilav" i za smanjenje mogućnosti blokada unutar Doma naroda FBiH - kazao je Izetbegović prošle sedmice u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.