open-navfaktor-logo
search
Izvještaj FUCZ-a
U općini Foča u FBiH ozbiljno stanje zbog izlijevanje Koline
Federalna uprava civilne zaštite izvijestila je da je u općini Foča FBiH stanje i dalje veoma ozbiljno zbog problema koji su uzrokovani izlijevanjem rijeke Koline u mjesnoj zajednici Jabuka, gdje je došlo i do značajnijeg porasta vodostaja Drine.
12.02.2021. u 12:05
get url
text

Evidentno je da su intenzivne kišne padavine i pražnjenje hidroakumulacije HE Piva uvjetovali porast tog vodostaja.

Održana je vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Foča FBiH na kojoj je analizirana trenutna situacija i stepen ugroženosti života i zdravlja ljudi i materijalnih dobara. Štab je usvojio prijedlog da općinski načelnik donese odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području mjesne zajednice Jabuka.

Primjetno je da vodostaj Koline nije u opadanju, te da u samom vodotoku postoji veliki broj stabala drveća i drugog nanosa koji smanjuju proticajni profil tog vodotoka, te na lokalitetu Lugovi (mjesna zajednica Jabuka) dolazi do izlijevanja i ugrožavanja nekoliko objekata za stanovanje i odmor. Kolina je i na lokaciji Prijevrče u mjesnoj zajednici Ustikolina ugrožavala jedan stambeni objekat, a oborinske vode na toj lokaciji su također prijetile jednom stambenom objektu.

Zbog porasta vodostaja Drine u popodnevnim satima došlo je plavljena priobalnog područja kod ušća Drine i Koline i vodena stihija je ugrozila poslovno-stambeni objekat "Baša" doo Ustikolina. Nizvodno od Ustikoline poplavljeno je desetak plastenika koji su bili djelimično zasijani određenim kulturama. Na desnoj obali Drine je i dalje onemogućila prolazak putnim pravcem Cvilin – Kožetin. Ovaj put je na nekoliko lokacija bio pod vodom i još nije prohodan, iako je došlo do smanjenja vodostaja Drine.

Osim navedenog ukazano je i na problem odronjavanja kamenog nanosa i drveća na magistralni put M-18.1., na dionici Jezero – Jabuka, gdje su uposlenici "Goraždeputeva" dd Goražde morali intervenisati sa mehanizacijom. Ovaj problem je u noćnim satima otklonjen.

Iz FUCZ-a navode da su visoke temperature, otapanje snijega, jaka kiša kao i ispuštanje vode iz Hidro-elektrane Piva izazvale nagli porast vodostaja Drine kao i drugih vodotoka na području Goražda. Drina se iz korita izlila u mjesnim zajednicama Osanica, Vranići, Sadba, Mravinjac, Zupčići, Goražde II i Goražde III. Izlijevanjem iz korita uglavnom je plavila priobalje, izletišta, šetališta, poljoprivredno zemljište, puteve i vikend objekte koji su građeni u blizini obala rijeke.

Također, usljed kišnih padavina i topljenja snijega sa okolnih planina, došlo je do porasta visine vodostaja na svim vodotocima na području Kantona Sarajevo, te je došlo do izlijevanja Bosne iz korita na području Općine Novi Grad i plavljenja poljoprivrednog zemljište i ugrožavanja staklenika i pomoćnih objekte. Do izlijevanja Bosne došlo je također na lokalitetu stočne pijace i plavljenja poljoprivrednog zemljišta.

Na području Općine Ilidža izlila se Željeznica iz korita i poplavila zelenu površinu na potezu od pješačkog mosta kod bivšeg kina Igman pa sve do drugog pješačkog mosta kod objekta OBI, te na lokalitetu Mosta spasa u MZ Sokolović Kolonija.

Ekipe općinskih službi civilnih zaštite su u toku jučerašnjeg dana kontinuirano obilazile teren, pratile stanje na ugroženim područjima i preduzimale neophodne mjere zaštite i spašavanja. Prema  posljednjim izvještajima o stanju vodostaja na vodnom području Save u FBiH, i informacija općinskih operativnih centara civilne zaštite, nivo vodostaja na svim vodotocima na području Kantona Sarajevo su u blagom opadanju, saopćeno je iz FUCZ-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.