open-navfaktor-logo
search
Prkose Rusima
U Ukrajini će se igrati fudbal: Skloništa kod stadiona, ako dođe do zračne opasnosti, utakmice će se prekidati
Fudbalsko prvenstvo Ukrajine počet će 23. augusta, ali bez navijača, a stadioni će biti opremljeni skloništima u slučaju oglašavanja sirena za zračnu opasnost, objavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Guttsait.
13.07.2022. u 08:46
get url
text

U Ukrajini nije odigrana niti jedna utakmica otkako je Rusija u februaru izvršila invaziju na tu zemlju.

Posljednji susreti igrani su u decembru, nakon čega su klubovi otišli na tromjesečnu zimsku pauzu. Vodeća ekipa je bio Shakhtar Donjeck sa 47 bodova iz 18 utakmica, a kijevski Dinamo je imao dva boda manje.

Nakon ruskog napada na ovu zemlju prvenstvo je, naravno, prekinuto, a niko nije proglašen prvakom. No Shakhtar će igrati u grupnoj fazi Lige prvaka, a Dinamo će se u drugom pretkolu Lige prvaka susresti s Fenerbahčeom. Shakhtar će svoje domaće utakmice igrati u Varšavi, a Dinamo u Lodzu.

U objavi na Facebooku ministar sporta Guttsait je najavio kako prvenstvo počinje 23. augusta, kada se slavi Dan državne zastave Ukrajine.

- Vrlo je važno nastaviti igrati fudbal, kao i druga nacionalna prvenstva, u Ukrajini - rekao je Guttsait, dodavši:

- Nastavljamo se takmičiti i navijati. Nastavljamo se boriti i pobjeđivati. Ukrajinski će sport zaslužiti pobjedu na svim frontovima i ne može ga se zaustaviti u napretku.

Prvo kolo na rasporedu je 23. augusta, a prvenstvo će biti obilježeno strogim sigurnosnim pravilima. Utakmice će se igrati u Ukrajini, ali bez gledatelja.

- U blizini stadiona bit će skloništa u slučaju zračne opasnosti, opremljena po svim standardima. Dakle, ako dođe do zračne opasnosti, utakmice će se prekidati, a svi će se moći brzo i sigurno skloniti - poručio je ukrajinski ministar sporta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.