Veliki problemi

U Zenici 12 sati pred izbore nisu kompletirani birački odbori

FOTO: AA

Konačan spisak biračkih odbora, predsjednika i zamjenika, u Zenici nije poznat ni 12 sati prije otvaranja 142 redovna biračka mjesta.

Zamjenska članica Gradske izborne komisije (GIK) Amila Begagić Jerković, zadužena za obuku članova biračkih odbora, za Faktor kaže da je obuka članova bila organizirana i danas, ali revidirani spisak članova 142 biračka odbora nije objavljen.

- Odluka o sastavu biračkih odbora donesena je 2. septembra, ali se od tada mnogo toga primijenilo, jer je veći broj članova odustao. Prikrivanjem nečega se stvara nepovjerenje u proces izbora. U biti, manje od 12 sati prije izbora niko ne zna konačnu odluku o imenovanju članova biračkih odbora za Zenicu, odnosno ne zna poimence članove svakog od 142 biračka odbora. Ono što je doneseno 2. septembra više ne važi - kaže Amila Begagić Jerković, koja je u radu GIK-a počela učestvovati 5. septembra, tri dana poslije donošenja prvobitne odluke o sastavu biračkih odbora.

Zamjenski predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Zenica Muamer Kovač danas je za BHRT potvrdio da, kako je istakao, imaju mnogo problema sa odustajanjem predsjednika i članova biračkih odbora, zbog čega su i danas, dan prije izbora, upriličene obuke za članove biračkih odbora, ali je dodao da bi sve trebalo biti urađeno u zadatim rokovima.

Međutim, iako je u članu pet Izbornog zakona BiH navedeno da općinska izborna komisija, u skladu s uputstvom Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta na dan izbora, dostavlja biračkom odboru birački materijal, uključujući odgovarajući broj glasačkih kutija, glasačkih listića i kandidatskih listi, izvod iz Centralnog biračkog spiska za određeno biračko mjesto i obrazac zapisnika o radu biračkog odbora o čemu se sačinjava zapisnik koji potpisuju svi članovi biračkog odbora, zakon nije mogao biti ispoštovan jer do 19 sati nije sačinjen i objavljen konačan spisak predsjednika i ostalih članova biračkih odbora, javlja BHRT.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga