open-navfaktor-logo
search
Važna je prevencija
Učenici iz Drežnice obilježili mjesec borbe protiv raka dojke
Podršku su iskazali i zaposleni, koji su rad djelimično prilagodili ovoj temi ukazujući ne neophodnost preventivnih pregleda kao i razvoju svijesti o raku dojke kao najrasprostranjenijem oboljenju kod žena
31.10.2019. u 18:31
get url
text
Učenici OŠ Drežnica
Učenici OŠ Drežnica

Učenici Osnovne škole “Drežnica” jedan školski dan u sedmici odlučili su nositi pink boju kako bi na taj način simbolično obilježili mjesec borbe protiv raka dojke. Ovu inicijativu pokrenule su i organizovale članice projekta “Volontiranje je cool “, predvođene nastavnicama Ćamilom Nezirović i Arnelom Hodžić, u okviru saradnje sa Ambulantom porodične medicine Drežnica.

Zamolile su svoje školske kolege da odjećom ili bilo kojim drugim detaljem u ružičastoj boji iskažu solidarnost i podršku svima koji se bore protiv ove okrutne bolesti. Volonterske su upriličile i niz drugih aktivnosti posvećene borbi protiv raka dojke. U Ambulanti porodične medicine Drežnica, simboličnom podjelom ružičastih vrpci, kratkim razgovorima i porukama, volonterke su doprinijele podizanju svijesti o važnosti prevencije i društvene brige za bolju zdravstvenu zaštitu žene kao stuba svake porodice, kako onih žena u urbanim dijelovima, tako i žena u ruralnim područjima koje žive daleko od savremenih medicinskih centara, a imaju ista prava i potrebe.

Osim učenika, podršku su iskazali i zaposleni, koji su rad djelimično prilagodili ovoj temi ukazujući ne neophodnost preventivnih pregleda kao i razvoju svijesti o raku dojke kao najrasprostranjenijem oboljenju kod žena. Doktorica porodične medicine Ajla Macić i direktorica škole Fatima Lalić najavile su nastavak saradnje kroz druge aktivnosti, a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.