open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Učenici u Liplju ne idu u školu, na sastanak s roditeljima nadležni nisu došli
Učenici bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju Osnovnu školu "Sveti Sava", područna škola u Liplju, ni danas nisu u školskim klupama, a nakon što su ranije roditelji uočili da je u matičnim školskim knjigama upisan "jezik bošnjačkog naroda", umjesto Bosanski jezik i književnost.
06.09.2021. u 15:26
get url
text

Za danas najavljeni sastanak roditelja, direktora OŠ "Sveti Sava" i predstavnika Ministarstva prosvjete RS-a nije održan.

- Iz Ministarstva prosvjete RS-a se niko nije pojavio, ni direktor škole. Djeca ne idu danas i neće ići ni narednih dana u školu, dok se pitanje jezika ne završi. Sutra nam dolaze predstavnici OSCE-a i nadamo se njihovoj pomoći - izjavio je za Fenu jedan od predstavnika roditelja Muharem Sinanović.

Jedna od opcija mještana Liplja jeste da njihova djeca budu upisana u prvu osnovnu školu u Federaciji BiH, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Iz Osnovne škole "Sveti Sava" nisu komentarisali navedenu situaciju.

- Nemam neke konkretne informacije na tu temu. U neformalnom razgovoru sa direktorom osnovne škole, rekao mi je da on ne može ništa pomoći po tome pitanju jer odluka je donesena na nivou entiteta i oni je samo poštuju. To pitanje je potrebno rješavati upravo na tome nivou - izjavio je predsjednik Skupštine Grada Zvornik Mensur Selimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.