open-navfaktor-logo
search
Stigle delegacije
Učesnici pregovora o Izbornom zakonu na radnoj večeri u Neumu
Razgovori i pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nastavljaju se od petka u Neumu.
27.01.2022. u 19:00
get url
text

{$galerijaFotografija}

U toku je radna večera na kojoj učestvuju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i evropski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata, šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler i predstavnici OSCE-a.

Pored njih, na pregovore je stigao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić uime stranke Narod i pravda.

FOTO: Fena

Večeras će, kako se navodi, biti održana zajednička večera učesnika ali i interni razgovori i razmjena mišljenja, dok će pregovori zvanično krenuti sutra.

Predstavnici najmanje dvije opozicine stranke iz Federacije BiH odbili su poziv u Neum.

FOTO: Fena

Iz SDP-a BiH su takvu odluku pojasnili zahtjevom da se prije izborne reforme osigura deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz Republike Srpske, dok su predstavnici Naše stranke poručili kako ne žele sudjelovati u razgovorima koji ignoriraju njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

Delegacije zasjedaju u hotelu Marea

U idućih nekoliko dana saznat ćemo donosi li grad na jugu zemlje toplu političku klimu i promjene, novi sporazum ili nezadovoljstvo i blokade.

Iako se problematizira mjesto održavanja pregovora, konačna potvrda dogovora, ukoliko ga bude, mora uslijediti u Parlamentu BiH.

Pregovori u Neumu - 27. 1. 2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.