Nepromijenjena visina

UIO BiH: Kompenzatorna kamata do kraja godine 12 posto

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je danas Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za period 1. jula do 31. decembra 2021. godine čime njena visina ostaje nepromijenjena i iznosi 12 posto.

- Kako je predviđeno zakonom i ovom odlukom, kompenzatorna kamata naplaćuje se u slučajevima nastanka carinskog duga za robu iz carinskog postupka unutrašnje obrade i privremenog uvoza i donosi se na polugodišnjem nivou - saopćeno je nakon sjednice UO UIO BiH.

Na sjednici UO, kojom je danas predsjedavala zamjenica predsjedavajućeg i ministarka finansija bh. entiteta Republika Srpska Zora Vidović, razmatrano je mišljenje UIO na inicijativu Vlade entiteta Federacija BiH o uvođenju namjenske takse na naftne derivate na nivou BiH za uspostavu obaveznih rezervi naftnih derivata.

- S obzirom na stav Uprave o pomenutoj inicijativi koja se, u skladu s ustavnim nadležnostima i važećim zakonima, rješava na entitetskom nivou, odlučeno je da se prethodno dostavi na izjašnjenje Vladi RS-a - stoji u saopćenju.

Upravni odbor danas je dao saglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO čime se omogućava dodatni angažman i efikasnost u oblasti carina i skraćenog carinskog postupka.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga