open-navfaktor-logo
search
U odbrambene svrhe
Ukrajina dostavila Njemačkoj listu oružja koje želi
Ukrajina je poslala Njemačkoj listu oružja koje želi od te zemlje, objavili su njemački mediji.
06.02.2022. u 08:50
get url
text

U pismu koje je ukrajinska ambasada u Berlinu predala njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, a kopiju Ministarstvu odbrane, nalazi se i popis oružja koje Ukrajina očekuje od Njemačke, objavio je njemački list "Süddeutsche Zeitung".

Naglašeno je da je oružje traženo u pismu u odbrambene svrhe, te da se zbog napete situacije i ruske prijetnje taj zahtjev što prije procesuira.

Lista uključuje protuzračni raketni sistem srednjeg dometa, prenosne protuzračne projektile, mikrovalni sistem za uništavanje i elektroničke sisteme praćenja, kao i mnoga oružja i vojnu opremu kao što su uređaji za noćno gledanje, nadzorne kamere, digitalni radio, sisteme za uništavanje mina i radarske stanice.

Dužnosnici njemačke vlade odbijaju isporučiti oružje Ukrajini, ističući da se smrtonosno oružje neće slati u krizna i ratna područja.

Njemački kancelar Olaf Scholz sastat će se 7. februara s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, a 10. februara s čelnicima baltičkih država, nakon čega slijede razgovori u Kijevu i Moskvi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon ovih kontakata, postavlja se pitanje hoće li se promijeniti stav njemačke vlade prema slanju oružja Ukrajini.

S druge strane, neki političari u zemlji zagovaraju davanje oružja Ukrajini, a neki ne.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.